Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Des de Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, mostrem el nostre més absolut rebuig a les declaracions abocades per una diputada en defensa de les teràpies de conversió de l’orientació sexual, dimecres passat, 18 de novembre, en la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats, mentre es debatia una Proposició No de Llei que instava precisament a prohibir aquest tipus d’intervencions en tot el territori de l’estat espanyol.

Aquestes declaracions s’han realitzat pressuposant la llibertat individual de cada persona, però es tracta en realitat d’una clara perversió del llenguatge en democràcia. L’engany està en vincular la suposada cerca de la felicitat amb una hipotètica curació de la no-heterosexualitat. D’aquesta manera, dóna per fet que l’orientació sexual de la persona és nociva o negativa, i per això vol modificar-la per a poder portar una vida sense LGTBfòbia, bé siga aquesta externa o interioritzada. És a dir, trasllada encobertament la idea que hem de corregir la nostra orientació sexual, en lloc d’acabar amb les agressions que patim.

Volem recordar que des de fa anys, la comunitat científica considera aquestes pseudoterapies com una mala praxi, ja que són ineficaces –com recull l’estudi Sexual orientation change efforts among current or former LDS church members, de 20151–; afecten negativament la salut mental de les persones que se sotmeten a elles generant sentiments de vergonya, depressió i ansietat –com recull S. Patra en Conversion therapy for homosexuality: serious violation of ethics2–; i a més afavoreixen l’estigma i la discriminació cap a les orientacions sexuals, identitats i expressions de gènere diverses, com es recull ja en 1994 en The practice and ethics of sexual orientation conversion therapy3.  Per tot això, aquestes pràctiques, que contravenen tots els principis fonamentals de l’ètica mèdica, han sigut condemnades pel Parlament Europeu en resolució d’1 de març de 2018 –que pots llegir fent clic ací–  i prohibides en diverses comunitats autònomes, entre elles, la Comunitat Valenciana, mitjançant la Llei LGTBI valenciana aprovada fa ja dos anys, que pots llegir íntegrament en el DOGV, fent clic ací.  Les persones LGTB+ no necessitem que ningú ens impose aquest tipus de pràctiques per a «trobar la nostra identitat». El que necessitem és, precisament, que es respecte la nostra identitat de gènere i la nostra orientació sexual.

Malgrat això, en l’actualitat, solament quatre comunitats autònomes (Madrid, Andalusia, Aragó i la Comunitat Valenciana) prohibeixen aquestes teràpies d’aversió, conversió o contracondicionament de l’orientació sexual, de la identitat o l’expressió de gènere, la qual cosa deixa desprotegides a les persones LGTB+ de les tretze comunitats autònomes i dues ciutats autònomes restants. Per això urgeix l’aprovació d’una Llei LGTBI d’àmbit estatal que reculla totes les reivindicacions de les organitzacions de la diversitat sexual, de gènere i familiar, perquè tant aquestes teràpies com la resta d’opressions que patim les persones LGTB+ queden prohibides en tot el territori de l’estat espanyol, acabant així amb el desequilibri territorial en igualtat i en drets que hui dia existeix.

Fonts citades:

  1. John P Dehlin, Renee V Galliher, William S Bradshaw, Daniel C Hyde, Katherine A Crowell, et al. Sexual orientation change efforts among current or former LDS church members. J Couns Psychol., 62 (2015), pp. 95-105.
  2. Suravi Patra. Conversion therapy for homosexuality: serious violation of ethics. Indian J Med Ethics., 1 (2016), pp. 194-195.
  3. D.C. Haldeman. The practice and ethics of sexual orientation conversion therapy. J Consult Clin Psychol., 62 (1994), pp. 221-227.
Share This