Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual, que se celebra el 23 de setembre, posem la mirada en la negació de la identitat i la invisibilitat, que són les discriminacions que més pateixen les persones bisexuals. En aquest sentit, la Secretària d’Organització de Lambda i dona bisexual, Maria Jarga, posa l’accent en la invisibilitat històrica que han patit aquestes persones, “no tenim referents i fa que la societat continue desconeixent i/o deslegitimant la nostra orientació sexual”. A més, assenyala que “seguim sense tindre coneixement sobre com eren les vides de les persones bisexuals durant el franquisme, ja que no existeix documentació sobre aquest tema, ni estudis específics”.

La bisexualitat és l’orientació sexual dels qui asseguen atracció per més d’un gènere, ja siga home o dona, no necessàriament al mateix temps, ni de la mateixa manera ni amb la mateixa intensitat. “Quan estem en una relació amb una persona del mateix sexe, també patim les agressions, igual que la resta del col·lectiu, però a més ens titllen d’estar confoses, de ser una mescla d’heterosexuals i homosexuals”, assegura Jarga, com a dona bisexual.

I és que les persones bisexuals són contínuament qüestionades i es veuen obligades a reivindicar constantment la seua orientació sexual, ja que s’enfronten a prejudicis socials com que la bisexualitat és una fase de negació de la pròpia homosexualitat, que directament no existeix, o que són persones vicioses, entre altres.

A més, això desencadena una altra sèrie de discriminacions com, per exemple, que la salut sexual de les persones bisexuals solo s’atenga en funció de la identitat de gènere de la seua parella actual, que encara hi haja professionals de la salut mental que neguen la bisexualitat com a orientació sexual o que les persones bisexuals sol·licitants d’asil tinguen problemes a l’hora que es reconega la seua condició de persona refugiada LGTBI perquè es pressuposa que “poden triar” estar amb algú d’un gènere diferent del seu i “semblar” heterosexuals.

Igualment, Jarga denúncia que la dona bisexual està exposada a grans nivells de violència sexual en ser altament cosificada pel pensament masclista que les presenta com un mer objecte per a satisfer els desitjos sexuals dels homes heterosexuals. En aquest sentit, recorda la importància de la figura de l’home bisexual com a agent social, altament invisibilitzat, que pot contribuir a crear diferents formes d’entendre la masculinitat i a construir una societat més igualitària.

Per tots aquests motius, Lambda recorda la importància d’aprofundir la formació en diversitat afectiu-sexual, familiar i de gènere en els centres educatius, així com la urgent aprovació de la Llei Estatal d’Igualtat LGTBI que garantirà la seua obligatorietat en tot el territori estatal.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual, hem preparat dos accions per aquest dilluns 23 de setembre:

  • Llançament en el nostre web i xarxes socials de la campanya “Continuem trencant BiMites” (#SócBisexualSócBisible), campanya que us animem a compartir per a ajudar-nos a trencar aquests BiMites, així que totes i tots atentes a les xarxes.
  • I a les 19.00 h tindrà lloc en Lambda un taller sobre la “Salut Sexual de les persones bisexuals, pansexuals i polisexuals“. El taller, que pretén ser una activitat dinàmica i participativa, estarà a càrrec d’Anna Maria Staiano, coneguda activista bisexual.

 

Share This