Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

96 334 21 91 | InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

C/ República Argentina, 22
46021 València

La llei trans estatal no farà més que reconèixer els drets fonamentals de les persones trans i no binàries en una societat democràtica. A més de la llei 3/2007, pionera en el seu moment, és fonamental una llei trans estatal que unifique els criteris en tots els registres civils per al canvi de nom i la menció registral de sexe, de manera que assegure els drets de les persones trans independentment del seu lloc de residència, i que reconega la despatologització de les identitats trans que ja va fer la OMS (Organització Mundial de la Salut) en 2018.

Les lleis trans –valenciana i estatal– només són el primer pas «perquè les persones trans puguem tindre l’espai que ens correspon per dret propi en un estat democràtic», afirma Nhabi, una de les coordinadores del Grup d’Assessorament en Temes Trans de Lambda, i això vol dir «poder accedir a un treball digne i arribar als nivells del sistema educatiu que vulguem en equitat d’oportunitats a les persones cisgènere».

Per a aconseguir la igualtat real és necessari el suport de la major part de la societat perquè encara es discrimina les persones trans (binàries i no binàries) de forma recurrent, i «se’ns mata per ser com som o se’ns porta cap a la mort per suïcidi com única vàlvula d’escapament d’una societat trànsfoba i opresora», segueix.

Persones del GATT de Lambda. Imatge cedida per EFE/Ana Escobar.

Per això, campanyes de sensibilització que promoguen la comprensió de la diversitat i de les realitats trans binàries i no binàries, a més de formació específica dirigida al personal de les Administracions Públiques –especialment personal sociosanitari i aquell relacionat amb l’atenció a la ciutadania–, són imprescindibles per acabar amb les actituds trànsfobes, sustentades principalment en el desconeixement i la por.

Atenció prioritària a l’ocupació

«Enguany amb més raó per la crisi causada per l’emergència sanitària que hem patit, i que colpeja més fort les persones en situacions realment precàries, com és el cas de les dones trans que es dediquen al treball sexual, a conseqüència de la falta d’oportunitats que citavem abans», assegura la coordinadora del GATT.

«És essencial la implicació de les institucions davant de qüestions bàsiques com la discriminació, l’assetjament escolar, les violències masclistes, i l’exclusió social, laboral educativa i institucional de les persones trans», insistim des de Lambda, «per a equiparar els nostres drets amb els de la resta de la ciutadania».

Defensar la diversitat de les identitats i dels cossos passa «per polítiques pràctiques que fomenten la incorporació de les persones trans al mercat de treball i als plans de millora de l’ocupació per tal d’equiparar les oportunitats del col·lectiu trans per a tindre una vida digna amb les de les persones cis», finalitza Nhabi.

Acte a l’Ajuntament

Demà es farà una lectura del Manifest del Dia de la visibilitat trans 2021, a càrrec de persones trans de Lambda, a l’Ajuntament de València. Comptarem amb la presència de la regidora d’igualtat de l’Ajuntament de València, Lucía Beamud, i estan convidats tots els grups municipals que comparteixen la necessitat d’una llei trans estatal perquè els drets trans són drets humans.

I portem uns dies compartint en les nostres xarxes alguns testimonis que denuncien la transfòbia en situacions del dia a dia. Pots veure-les en Facebook, Instagram i Twitter, a més de llegir el Manifest del Dia de la visibilitat trans, fent clic ací.

Share This