Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

El Grup de Drets Humans de Lambda va organitzar dissabte passat, 16 de desembre, el fórum ‘¡Derechos hacia la Libertad!’ amb ponències de persones LGTB demandants d’asil procedents de Colòmbia, El Salvador, Veneçuela, Hondures, Camerun i Gàmbia en el que es va destacar la violència amb què es tracta les persones LGTB i la persecució a què se sotmet a este col·lectiu per part dels governs dels dits països.

Alguns dels ponents cameruneses, que actualment es troben en procés de tramitació d’asil a Espanya, van narrar les seues experiències en el seu país d’origen on ser homosexual és un delicte. Explicant que a Camerun si un grup de persones decidix agredir i inclús matar una lesbiana, gai, transsexual o bisexual, la policia no té potestat per a intervindre i impedir-ho, perquè les persones LGTB no tenen drets.

Una situació quasi idèntica a la de Camerun és la de Gàmbia. Una nació on l’homosexualitat oficialment està penada fins amb 14 anys de presó però on, segons va narrar un dels ponents que van participar en el fórum, pots arribar a morir per no tindre una orientació sexual normativa.

El govern de Gàmbia ha perseguit l’homosexualitat de manera contundent en els últims anys. Difon els rostres de persones LGTB en periòdics locals i televisions per a la població del país, majoritàriament musulmana i cristiana, s’encarregue de buscar i ajusticiar públicament a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Les lapidacions públiques d’homosexuals són una realitat a Gàmbia.

Els casos d’El Salvador, Colòmbia, Hondures o Veneçuela, dels que també es va parlar en el fórum, són molt pareguts als d’África. En estos països llatinoamericans impera el masclisme i l’homofobia i no hi ha protecció constitucional contra la discriminació basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere.

La situació de subdesenrotllament d’estos països, la pobresa que viu la societat, deixa en un segon pla la lluita dels drets humans. Els delictes d’odi per orientació sexual, segons alguns dels ponents del fórum, són ocultats pels governs, que els cataloga dins dels molts episodis de violència o assassinats que ocorren en països amb alts índexs de delinqüència i assassinats.

El Grup de Drets Humans de Lambda dóna a conéixer aquelles situacions de discriminació i vulneració dels drets humans de les persones amb sexualitats i gèneres diversos en tot el món. Treballa per i amb les persones migrants que sol·liciten asil polític per motiu d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, que es veuen obligades a abandonar els seus llocs d’origen per a salvar les seues vides, patint amenaces de mort, agressions i ingressos a la presó.

Share This