Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

FELGTB considera que la despatologització de la transsexualitat per part de l’OMS és el resultat d’un treball titànic de l’activisme LGTBI a nivell global

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), de la qual Lambda forma part, considera un avançament històric que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) haja despatologizat les identitats trans. Segons el previst, l’OMS va publicar ahir la seua onzena revisió de la Classificació Estadística Internacional de Malalties i Problemes Relacionats (CIE-11). “El 1990 l’OMS despatologizó l’homosexualitat, i amb ella, la bisexualitat. Ara, gairebé 28 anys després, per fi ha arribat el moment en què les persones trans deixem de ser considerades malaltes mentals. Hui comença la reparació de la ignomínia que han suposat les ‘teràpies de conversió’, les esterilitzacions i totes les vexacions a les que donava cobertura la patologització”, ha manifestat Mané Fernández, vicepresident de FELGTB.

No obstant això, FELGTB alerta que les identitats trans, encara que ja no figuren com a malaltia mental, romanen catalogades en el capítol 17 de la CIM-11 sota la denominació ‘Condicions relacionades amb la salut sexual’ i, específicament, com ‘incongruència de gènere ‘. “Esta definició segueix incidint en què existeix alguna cosa erroni en les persones trans, concepte amb el qual discrepem. La diversitat d’identitats de gènere no té perquè anar lligada a les consideracions culturals que la societat s’aplica sobre la genitalitat. La incongruència de gènere no és de les persones trans, sinó del cisheteropatriarcat, que en la seua perspectiva cisexista associa el gènere a la genitalitat”, ha explicat Dariel Saül, coordinador de Polítiques Trans de FELGTB.

FELGTB, que engloba més de 40 entitats LGTBI a Espanya i és al seu torn una de les més grans d’Europa, considera que este avançament ha estat possible gràcies a la mobilització mundial durant dècades a favor dels drets de les persones trans, i que ha estat liderada per activistes LGTBI i ha comptat amb el suport d’activistes pels drets humans d’una infinitat de països, col·lectius i organitzacions.

La CIM-11 es presentarà a l’Assemblea Mundial de la Salut de maig de 2019 per a la seua adopció pels estats membres i entrarà en vigor l’1 de gener de 2022. “La despatologització de les identitats trans per part de l’OMS suposa un gran pas a nivell internacional, que haurà de traslladar-se en la major brevetat a la legislació espanyola. Per això, exigim la ràpida tramitació i aprovació de la proposició de Llei d’Igualtat LGTBI que conté el principi de despatologització”, ha declarat Uge Sangil, presidenta de FELGTB.

La despatologització de les identitats trans ja es troba contemplada en la legislació d’alguns països i en algunes comunitats autònomes espanyoles, on ja es reconeix el dret a l’autodeterminació de la identitat de gènere com un dret humà bàsic. Ests fet suposa que no siga necessari un diagnòstic mèdic per canviar el nom i el sexe en els registres. “Una cosa que hauria de ser tan senzill com reconèixer que el gènere no està en els genitals sinó al cap encara resulta incomprensible per a alguns sectors de la societat. No obstant això, després de la decisió de l’OMS s’ha obert un nou escenari per acabar amb la transfòbia en totes les parts del món “, ha conclòs Mané Fernández.

La manifestació estatal de l’Orgull LGTBI, que tindrà lloc la vesprada del 7 de juliol a Madrid, portarà per lema de la pancarta de cap “Conquerint la igualtat, transformant la societat”. Amb ella es vol, entre d’altres aspectes, reivindicar la necessitat que s’aproven i s’apliquen lleis que reconeguin el dret a l’autodeterminació de gènere de totes les persones, així com que es faça visible la diversitat dins del col·lectiu de persones trans. “Serà la primera vegada que eixim al carrer sense que cap persona del nostre col·lectiu siga considerada malalta”, ha celebrat Sangil.

Share This