Ha conclòs l’execució de la segona edició del programa CarMel, un projecte d’inserció sociolaboral dirigit a persones trans i a professionals d’entitats amb itineraris específics d’ocupació. L’objectiu principal d’aquest programa CarMel és doble: atendre la necessitat de les persones trans en l’accés i la millora d’ocupació, i també sensibilitzar a persones que treballen en l’acompanyament en la recerca d’ocupació perquè coneguen les dificultats i també els recursos relacionats amb les realitats trans.
La població trans és la més discriminada en qüestions laborals, especialment les dones trans, i és imprescindible trencar amb la transfòbia que socialment tenim de manera inconscient. En general, aquest rebuig a les persones trans es produeix per desconeixement, per això, és fonamental que les tècniques d’inserció laboral es formen en diversitat.
En aquesta segona edició, 18 persones trans s’han inscrit en els tallers per a adquirir eines de recerca d’ocupació, practicar habilitats per a superar els processos de selecció i resoldre dubtes sobre aspectes legals i els recursos disponibles en cas de discriminació en el treball.
També prop de 30 persones de diferents entitats amb programes d’inserció laboral com Fundación Adecco, Accem, Iniciatives solidàries, YMCA, Por ti mujer o CEPAIM, entre altres, s’han acostat a les realitats de les persones trans i les dificultats que troben a l’hora d’accedir a una ocupació o de millorar la que tenen, a més d’obtindre eines i desenvolupar habilitats que permeten a aquestes professionals fer una intervenció més satisfactòria d’ara endavant. A més de les formacions presencials, enguany s’ha donat l’opció d’accedir als continguts de treball en línia.
Al llarg de les sessions, s’han treballat conceptes bàsics sobre diversitat sexual, de gènere i familiar, les dificultats d’accés i permanència al mercat laboral de les persones trans, així com conéixer la legislació relativa al col·lectiu LGTB+ i els recursos legislatius vigents al País Valencià. L’objectiu ha sigut tractar de fomentar la creació d’espais inclusius i que les i els professionals obtinguen informació i recursos per a poder dur a terme intervencions satisfactòries amb el col·lectiu de persones trans.
«El que més interessant resulta a les entitats que participen d’aquest programa és la creació d’espais inclusius on conéixer les realitats trans de primera mà, sobretot en referència a l’accés i la promoció en el treball», explica Alicia Hervás Castillo, responsable d’aquest programa de sensibilització i formació en cerca d’ocupació en Lambda que s’ha realitzat de setembre a desembre, tant en línia com presencialment.
Per a concloure aquesta edició del programa, Lambda va celebrar una jornada oberta per a descobrir recursos en matèria d’ocupació i formació en la nostra ciutat el dilluns 20 de desembre. Per raons sanitàries, es va haver de realitzar de forma virtual. Algunes persones trans del programa varen donar resposta als dubtes de les tècniques d’entitats que havien participat a la formació.
Programa CarMel
El nom del programa és un homenatge a Carla Gallen i Meluska la Bruska, dues dones trans, feministes, positives, activistes i amb una àmplia trajectòria dins de Lambda i han volgut recordar-les i tindre present la seua resiliència en aquesta iniciativa.
A la primera edició de CarMel participaren 24 persones d’entitats per a conèixer les realitats trans, les seues dificultats i els recursos que tenen per a oferir-les, i un total de huit persones trans que milloraren les seues habilitats en la recerca d’ocupació.