Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Quasi 300 persones trans han sigut assassinades en l’últim any.

FELGTB alerta sobre les xifres globals d’agressions a causa de la transfòbia.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Memòria Trans (TDoR- Trans Day of Remembrance), que se celebra el diumenge 20 de novembre, Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals s’uneix a la mobilització global per a alertar de l’extrema vulnerabilitat que encara pateixen les persones amb una identitat de gènere la qual no es correspon amb el sexe assignat en nàixer. Segons les dades del Projecte TVT (Transrespect versus Transphobia) 2016) “Observatori de Persones Trans Assassinades (Trans Murder Monitoring ) Actualització TDoR 2016”, almenys 2.264 persones transsexuals i transgènere van ser assassinades a tot el món entre l’1 de gener de 2008 i el 30 de setembre de 2016. En aquest últim any, van ser prop de 300 les persones assassinades de les quals es té registre, xifra que està molt per sota de reflectir tota la realitat.

“Estem parlant només de les dades de les quals es tenen constància; es tracta, sens dubte, de la punta de l’iceberg. La forta estigmatització que patim les persones trans (transsexuals, transgènere, agènere, etc.) fa que en alguns països no existisca, ni tan sols, la intenció que figurem en els registres oficials”, ha assegurat Amanda Azañón, membre del Grup de Polítiques Transsexuals de FELGTB. Com a exemple d’invisibilització i segons cita l’organització uruguaiana Ovelles Negres, en aquell país llatinoamericà tota dona trans assassinada és reportada com a home solter i sense fills.

En el cas d’Espanya, FELGTB té constància que almenys una persona transsexual ha sigut assassinada en 2016. El passat 23 d’octubre a Tenerife, Lorena Reyes Mantilla, una dona transsexual de 30 anys d’edat, va morir en caure d’un tercer pis mentre tractava de fugir per a salvar la seua vida, després de ser amenaçada i agredida per un client en l’habitatge on exercia la prostitució.

Així mateix, Lambda, vol recordar amb motiu d’aquesta data que també els homes trans pateixen episodis de violència. “Recordem amb dolor la mort d’Alan, un jove transsexual que el passat 24 de desembre de 2015 va posar fi a la seua vida, sent en aquest cas l’assetjament l’arma homicida utilitzada”, assegura Alec Casanova, vocal Trans de Lambda.

Malgrat que el nombre de persones assassinades a Espanya estiga lluny de les xifres de països com Brasil, Mèxic o Colòmbia, FELGTB assegura que la discriminació cap a aquest col·lectiu persisteix i es manifesta en molt diversos nivells. “La nostra proposta de llei estatal d’igualtat i no discriminació LGTBI, que presentàrem el passat 28 de setembre, estableix mesures efectives per a garantir la protecció de les persones trans en tot l’Estat. La nostra societat segueix tenint l’oportunitat i, és més, la responsabilitat de seguir legislant per a ser un exemple a nivell mundial de lluita contra la discriminació i d’avanços en matèria d’igualtat LGTBI”, sosté Jesús Generelo, president de FELGTB.

Share This