Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

La manifestació de l’Orgull LGTB+ organitzada per Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha tornat als carrers de València, després de l’absència de l’any passat per la pandèmia, per a celebrar els avanços fins ara i reivindicar una llei trans estatal que reconega els drets de les persones trans, amb independència del seu lloc de naixement. «Si no es hoy será mañana o al otro, pero habrá ley, porque los derechos de las personas trans son derechos humanos» es la idea principal del Manifiesto del Orgull LGTB+ 2021 que ha podido escucharse al principio de la manifestación en las pantallas móviles que han sustituido el escenario de otros años.

La marxa ha eixit a les 20 hores des de l’albereda, creuant el pont de l’Exposició i la Porta de la mar, i ha recorregut el carrer de Colom fins arribar al carrer Xàtiva davant de l’estació del Nord. Les més de 50 entitats, partits polítics, associacions, sindicats, col·lectius i organitzacions convidades a desfilar darrere de la primera pancarta han signat un document amb les reivindicacions del Manifest de l’Orgull LGTB+ 2021 per a reclamar el govern central la necessitat d’una llei trans estatal.

Orgull Valencia 2021

En aquesta ocasió han sigut exclusivament persones trans les portadores de la pancarta de capçalera de la manifestació, d’igual manera que les dones trans negres d’Stonewall es posaren al capdavant del moviment LGTB+ en els anys 70. «No demanem privilegis sinó el reconeixement dels drets de les persones trans, que no són ni més ni menys que drets humans», ha explicat Raquel Ruiz, coordinadora del grup trans de Lambda, «i això és el que les entitats que ens acompanyen hui s’han compromés a defensar». Es va marxar en un ambient emotiu i festiu, amb una traca per obrir la marxa, i amb màxim respecte per les distàncies de seguretat entre col·lectius, a més que tota la gent portava mascareta.

Aquest document reconeix la lliure determinació de gènere i la despatologització de les identitats trans perquè no són privilegis sinó la base per a la igualtat real de les persones trans que cal legislar. «Les dones trans som dones; els homes trans som homes; les persones no binàries existim. La nostra existència no és debatible ni discutible», afirma. I explicita el manifest: «com a entitat feminista, mai guanyariem drets a expenses d’altres persones».

Existeixen també les infàncies trans i deuen poder «viure segons la seua identitat i expressió de gènere sense patir hostilitat, incomprensió familiar o assetjament escolar» sense trobar, en un futur, els entrebancs a què s’enfronten les generacions actuals i anteriors. Per això reclamen solucions urgents en àmbits com ara la salut –també la sexual i reproductiva–, l’ensenyament, l’ocupació, l’habitatge i la seguretat personal, comptant també amb les companyes migrants.

«Hui estem ací perquè volem ja una llei trans estatal per a les companyes trans i també per a recordar que cada dret s’ha aconseguit lluitant i cal lluitar també per a defensar-los», assegura Fran Fernández, coordinador general de Lambda, «perquè hi ha una part de la societat entestada a fer-nos retrocedir, però no farem ni un pas enrere perquè tenim un ampli suport social».

Orgull Valencia 2021

Ampli suport social

Col·lectius LGTB+ de tota la Comunitat Valenciana han obert la manifestació acompanyant-nos un Orgull més junt a altres entitats i organitzacions, que pots consultar ací. A més, han animat la marxa reivindicativa les batukades Tiakatú, Rebombori, Kultrún XX, Carimbolada Soul, Free For Sha-ba, Tro de bac, Borumbaia, Eywä Batucada i Aiyé Aixé. Gràcies!

Share This