Ampgyl, Chrysallis, Fundació Daniela i Lambda, col·lectiu de Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, celebraren el passat 22 d’octubre, el dia per la despatologització de les identitats trans. Per als col·lectius és fonamental aconseguir que les identitats trans deixen de ser considerades un trastorn o patologia dins dels manuals DSM i CIE, de l’Associació Americana de Psiquiatria i l’Organització Mundial de la Salut respectivament. Per a açò, les entitats han programat diferents activitats que pretenen conscienciar sobre la importància d’eliminar l’estigma que imposa el fet que les identitats trans siguen considerades una malaltia i exigir l’eliminació d’aquesta consideració dels manuals de psiquiatria. En aquest sentit recorden que les identitats trans no són ni un trastorn ni tampoc una patologia i aplaudeixen la decisió presa per la Generalitat Valenciana de “sentir però no acatar” les modificacions que, en referència a açò, sembla haver apuntat el Consell Jurídic Consultiu per a crear per fi Llei no patologitzadora dirigida a aquest col·lectiu. Segons Fani Boronat, coordinadora general de Lambda “actualment, tant la nostra organització com la resta d’organitzacions estem a l’espera de conèixer els detalls de l’informe del Consell Jurídic Consultiu per a poder valorar els punts acceptats i descartats pel que fa al projecte de llei, no podem oblidar que la situació que viuen les persones trans requereix d’accions i propostes urgents.”
“Des de Stonewall hem lluitat i estem lluitant pels nostres drets” indica Àlec Casanova, vocal de Transsexualitat de Lambda, que afegeix: “El sofriment al que se’ns sotmet sembla no ser prou palpable amb l’assetjament que patim en les escoles, l’exclusió permanent del treball, els assassinats i els suïcidis produïts per la pressió i l’exclusió social, sinó que, a més, des de les institucions mèdic-psiquiàtriques hem d’enfrontar-nos a la idea de ser qualificats com a malaltes i malalts mentals.” En aquest sentit, des de Lambda recorden que la transfòbia i la fustigació que pateix diàriament la població trans hauria de ser considerat com un element perillós i perjudicial i en conseqüència penalitzat legalment per a evitar noves víctimes. “Si tant mèdics com a legisladors ens estigmatitzen amb els seus diagnòstics, sentències i regulacions, com va a sorprendre’ns que ho faça la resta de la societat? Les persones trans vivim obligades a posposar la plena realització de les nostres vides per culpa d’un sistema que només admet el binomi home-dona.” afirma Casanova.



Per tot açò, les entitats convidaven el passat dissabte a la ciutadania a participar en les diverses activitats programades i a eixir al carrer recolzant la concentració que es va celebrar a les 19:30 hores en la plaça del mercat, lloc on va ser executada i cremada en l’Edat Mitjana Margarida Borrás, primera persona trans reconeguda de la història, per portar roba contrària a la del seu sexe-gènere de naixement. Durant l’acte es va llegir el manifest que deixava en evidència l’intent de les institucions mèdic-psiquiàtriques per controlar les diferents identitats de gènere. “La naturalesa i la biologia s’han usat durant segles com a justificació de l’ordre social vigent en el qual només tenia cabuda una forma de ser i entendre el sexe-gènere, fent passar aquesta postura excloent per una realitat natural i ‘vertadera’ quan no és certa.” afirma Àlec Casanova.
A més, les entitats organitzaren un menjar de germanor que es va celebrar en la seu de Lambda a les 14:00 hores i a la qual estaven convidades totes aquelles persones que vulgueren donar el seu suport a la lluita pels drets trans.
D’altra banda, durant tot el mes d’octubre Lambda ha comptat amb diferents especialistes internacionals com Jos Megens, Alex Bakker o Amets Suess Schwend dins de les activitats de l’Octubre Trans. Aquest últim, serà l’encarregat, el pròxim dia 25 d’octubre a les 19 hores, de posar fi als actes de l’octubre Trans amb la conferència “Despatologización de la diversidad corporal y de género” que tindrà lloc en el Saló d’Actes de la Facultat de Ciències Socials. (Avinguda Tarongers, 4b).