NOTA DE PREMSA DE FELGTB
Amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat No Binària, que es commemora el 14 de juliol, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) reivindica que les persones no binàries puguen veure reconeguda la seua identitat en la seua documentació oficial a través d’una tercera casella que reflectisca el gènere no binari. Així, exigeix que la futura Llei Trans garantisca, després de la seua aprovació, que aquestes persones puguen accedir al canvi registral en igualtat de condicions a la resta de la població trans.
Aarón Rodríguez, portaveu del Grup Trans de FELGTB, explica que les persones no binàries són persones que se situen fora de la dicotomia home-dona. “Volem poder explorar la nostra identitat més enllà de les barreres socials que se’ns imposen i que ens impedeixen desenvolupar-nos de manera plena”, defensa. “No som un invent dels joves o un col·lectiu que no sap ja què més inventar. Som persones que simplement no encaixem en la norma. Hui alcem la veu per a reclamar la nostra existència i que la societat de la qual formem part ens reconega, com ho fa amb la resta d’identitats i com fan ja nou països”, reivindica.
I és que, tal com explica, actualment Austràlia, el Brasil, el Canadà, Dinamarca, l’Argentina, Malta, el Pakistan, Alemanya i l’estat de Califòrnia dels EUA ofereixen ja des de fa anys una tercera opció del gènere per a les persones no binàries. “No exigim aquest reconeixement per capritx, el fem per la nostra salut física i mental”, alerta.
Així mateix, recorda que tant l’ONU, com la Unió Europea, a través de la seua Estratègia per a la Igualtat de les Persones LGTBI 2020-2025, defensen que els Estats han de garantir el dret de les persones no binàries a veure reconeguda la seua identitat. A més, la Comissió Europea ha convidat als Estats membres a posar en marxa “legislacions i procediments accessibles per al reconeixement legal del gènere de les persones trans i les no binàries”.
Segons informa Rodríguez, la falta de reconeixement social i legal genera a les persones no binàries situacions discriminatòries i violentes en el seu moment que redunden en un profund malestar. “Veiem la nostra pròpia existència qüestionada, dia rere dia, en la nostra família, al carrer, en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació. Davant aquesta situació, només podem adoptar dues postures: o visibilitzar-nos i reclamar la nostra existència, la qual cosa suposa estar constantment reivindicant-nos, donant explicacions i eixint de l’armari, perquè la societat ens llig com a homes o dones, o amagar la nostra identitat, amb totes les implicacions negatives que això comporta”, explica.
Així, alerta que les persones no binàries, actualment, es troben en una situació de complet desemparament. “Només demanem que la societat en la qual ja vivim garantisca la nostra igualtat davant la llei. Exigim que es respecte la nostra llibertat per a ser els qui som i per a expressar-nos. No som persones trans de segona, tenim els mateixos drets que la resta i, en conseqüència, reclamem que també queden assegurats per llei”, reivindica.