La manifestació de l’Orgull LGTBI+ ha tingut lloc en el centre de València darrere d’una pancarta amb el lema «Orgull de totes, drets per a totes» per a reivindicar que els drets LGTBI+ no es toquen i que no farem ni un pas enrere. Més de 60 entitats socials han acceptat la nostra invitació per a participar oficialment en la manifestació de l’Orgull de València i han mostrat el seu suport explícit amb la signatura d’un document que reuneix les reivindicacions de l’Orgull LGTBI+ 2023.
Les reivindicacions fonamentals d’aquest Orgull València 2023 fan referència a «un feminisme que lluita per la igualtat dels drets de totes les dones» amb les seues interseccionalitats; el dret inqüestionable a la lliure determinació del gènere, tal com reconeix la legislació vigent, i la diversitat corporal com a element enriquidor de la societat; l’existència de les persones no binàries en tots els àmbits de la societat i el seu reconeixement en les lleis, així com el dels drets de les infàncies trans.
També reivindiquem que «els drets de les persones LGTBI+, amb independència del seu origen, són drets humans», i l’asexualitat com a una orientació sexual vàlida, inclosa «dins de la nostra diversitat», com explicàvem el dia de la presentació de l’Orgull. Per últim, també reivindiquem que els drets del col·lectiu LGTBI+ han de ser respectats i no poden retallar-se en les negociacions polítiques.
Enguany, la pancarta de capçalera estava preparada al principi del pont perquè totes les entitats convidades puguen posar en ella la seua reivindicació d’aquest «Orgull de totes, drets per a totes». I també un panell gran on la gent particular ha sumat també les seues intervencions sobre el cartell de la manifestació de l’Orgull 2023, ideat per Granissat amb una estètica tradicional de lluita de carrer en què, més que mai, cada persona hem fet nostre l’Orgull.
La manifestació més multitudinària
Des de Lambda volíem «demostrar que la societat valenciana no vol tornar al blanc i negre», explicava Fran Fernández, coordinador general de l’associació al principi de la mani, i així és perquè la participació en aquesta marxa ha sigut la més multitudinària fins al moment. Al voltant de les 18h ja ha començat a arribar gent al punt de concentració en l’albereda, davant del pont de l’Exposició, on es disposaven, en ordre d’eixida, les entitats convidades que marxen a peu, les entitats convidades que marxen amb vehicle i, per últim, la resta d’entitats que participaven sense invitació. També es donaven les últimes indicacions a les persones voluntàries en l’organització de l’Orgull, que enguany han sigut també el grup més nombrós.
A les 19:30 hores, una traca ha marcat l’inici de la marxa creuant el pont de l’Exposició cap a Porta la Mar. Més de 70 entitats convidades i altres més, així com gent particular, s’han sumat a la marxa reivindicativa al llarg de tot el carrer de Colón fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. Hem de comptar també el públic que acompanyava també les reivindicacions del col·lectiu LGTBI+.
Una altra traca ha assenyalat el moment en què la pancarta ha arribat a la plaça de l’Ajuntament, un espai públic i molt simbòlic que no pensem abandonar. Allí ha tingut lloc la lectura del manifest del 2023 i, a continuación, ha començat la festa de l’Orgull, organitzada per Avegal, Associació d’empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana.
La festa de l’Orgull
Tracy Pop i Liz Dust han sigut les mestres de cerimònia de la festa de l’Orgull València 2023, on el plat fort de les actuacions era Rebeca, qui ha actuat per primera vegada en l’Orgull de València, i la cantant trans Gabrielle Echeverria. També han participat artistes drags de València com Tati Kieta, Coco Jhons i Papo Princess, entre altres, i djs de la terreta com DJ Suri, Alicia DC, Marien Baker, i els residents de The Muse, Sergy Tara i Alen, i Deseo 54, Rafa Star i Óscar Liv.