Un estudi elaborat per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) revela que el 52% de la població LGTBI major de 65 anys viu sola, enfront del 24% del total de la societat espanyola d’aqueixa edat. A més, segons l’estudi, la soledat és la principal preocupació relacionada amb fer-se major del 57% de les persones LGTBI nascudes abans de 1965 (majors de 55 anys).
Així ho anuncia la FELGTB amb motiu del Dia Internacional de les Persones Majors, que es commemora aquest dimarts, 1 d’octubre, en el marc de l’any temàtic “Majors Sense Armaris: Història, Lluita i Memòria!“. Aquesta investigació, realitzada entre una mostra de 244 persones LGTBI majors de 55 anys de tot el territori estatal, posa de manifest també que el 37% d’elles està soltera, enfront del 6,5% de la població general d’aqueixa edat.
Així mateix, de l’estudi es desprén que només el 4% de les persones entrevistades utilitza algun recurs social destinat a persones majors i que el 44% de les quals no ho fa assegura que no acudeix a ells perquè no s’adapten a les seues necessitats. A més, només el 55% revela als membres dels serveis soci-sanitaris la seua condició de persona LGTBI per causes com la por al rebuig i la vergonya.
Per aquest motiu, Loren González, coordinador de l’any temàtic “Majors Sense Armaris: Història, Lluita i Memòria!”, incideix en la necessitat d’incorporar la perspectiva LGTBI en tots els serveis soci-sanitaris dirigits a persones majors perquè crear espais lliures de discriminació on les persones LGTBI no temen visibilitzar-se i puguen així veure ateses totes les seues necessitats.
A més, defensa que “és prioritari que les residències per a les persones majors, siguen públiques o privades, respecten l’orientació sexual i/o la identitat o expressió de gènere de les persones LGTBI que arriben tan soles, com en parella”. “Moltes d’aquestes persones es veuen obligades a tornar a l’armari en arribar a aquests centres perquè perceben que, tal com van viure en la seua joventut, poden tornar a ser discriminades i fins i tot agredides. A més, en aquests centres, a vegades, separen a parelles que vivien juntes des de fa anys perquè no els reconeix la seua condició de parella LGTBI”, afig.
“Es tracta de persones i/o parelles que, per l’època que els va tocar viure, han sigut sistemàticament discriminades i han vist negada la seua realitat de manera constant per un context marcat per la repressió legal i l’estigma social. Per això, exigim que hui dia es reconega la seua realitat i que es creen serveis i espais de socialització segurs per a les persones majors LGTBI”, reclama el representant de FELGTB.
Temàtica per a l’1 d’octubre: “Viatge cap a la igualtat d’edat”
L’ONU ha triat com a lema per a aquest Dia Internacional de les Persones Majors de 2019: “Viatge cap a la igualtat d’edat”. I és que, tal com recull l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), “el desenvolupament només es pot aconseguir si inclou a totes les edats”. Així, destaquen la importància d’“apoderar a les persones majors en tots els àmbits del desenvolupament inclosa la seua participació en la vida social, econòmica i política, ja que ajuda tant a garantir la seua inclusió, com a reduir les nombroses desigualtats a les quals s’enfronten aquestes persones”.
En aquest sentit, Loren González recorda que “no podem excloure a les persones majors LGTBI del sistema”. “Aquestes persones van sumant vulnerabilitats segons avança la seua edat posat que, a més de ser membres del col·lectiu LGTBI, dones, migrants, etc. amb els anys, el seu risc de patir pobresa o discapacitats sobrevingudes augmenta. A més, moltes d’elles són supervivents de l’epidèmia de la sida i una de les conseqüències del VIH és l’envelliment prematur”, explica. “Per aquests motius, és fonamental que s’elaboren polítiques socials que tinguen en compte a aquestes persones i les seues particularitats, així com que atenguen les seues necessitats específiques”, conclou.