Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

La nostra història

Nascut el 1986, el Col·lectiu Lambda arreplegava el testimoni del moviment per l’alliberament sexual iniciat el 1977 al País Valencià pel MAS-PV (Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià) i el MAG-PV (Moviment d’Alliberament Gai del País Valencià). Després de la seua presentació en societat en la llibreria Llavors, Lambda va començar la seua marxa generant espais de trobada i debat sobre la llibertat i la diversitat sexual. Destaquen els anomenats Dissabtes del Lambda, fòrum d’intercanvi d’idees a partir d’una xarrada, una pel·lícula o un llibre, que complia també una funció socialitzadora de les persones assistents, amb un posterior sopar i eixida pels locals d’ambient.

Van ser temps de precarietat organitzativa, amb una notable escassetat de recursos i infraestructures. Fins al 1992 Lambda no comptava amb una seu pròpia, per la qual cosa va caldre adaptar la seua activitat a la generositat d’altres entitats, particulars i negocis que prestaven els seus espais.

El lloguer d’un primer local va facilitar la continuïtat i va ampliar el camp d’acció dels projectes. Observem que l’obligat caràcter nòmada de les successives llars de Lambda i les seues característiques (ubicació, grandària, accessibilitat, etc.) també han graduat el desenvolupament de l’associació i han dibuixat el nostre particular mapa simbòlic sobre el traçat de la ciutat.

L’etapa inicial de Lambda no té una línia de treball estable i definida. Encara que prompte van sorgir les primeres respostes davant problemàtiques com el VIH-sida, un grup important de persones demanava major compromís i capacitat d’acció. El 1994 es va decidir emfatitzar la càrrega política i reivindicativa. Es va convocar el primer congrés de Lambda sota el lema Sexualitat més plural, societat més lliure, en el marc de reflexió del qual es van consensuar els nous objectius a plantejar. Una de les seues conseqüències va ser adoptar un nou model organitzatiu més estructurat, que articulava una major participació i implicació del voluntariat en el funcionament associatiu, amb la finalitat de respondre a les necessitats de la comunitat LGTB –lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

Des d’aquella època grups i comissions es van mantenir com les unitats actives de treball en diferents àrees, fins que l’any 2009 es va implementar el model a l’estructura actual de Grups, Espais, Serveis i Projectes (GESP), coordinats per una Comissió Executiva, i integrats al seu torn en una Comissió Permanent. Aquests canvis intentaven millorar la comunicació i la coordinació entre un creixent nombre de serveis i espais de treball i socialització dins de Lambda.

El Col·lectiu Lambda ha mostrat una decidida vocació integradora i de col·laboració amb altres entitats LGTB. Ja en 1987 va exercir d’amfitriona en una destacada reunió de la COFLHEE (Coordinadora d’Organitzacions i Fronts d’Alliberament Homosexual de l’Estat Espanyol); va col·laborar també en un ampli nombre de campanyes de la CGL (Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya), i es va comprometre decididament en projectes com el que va donar lloc a l’actual FELGTB (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals).

Serà en 1998, durant les VII Trobades Estatals d’Associacions LGTB, quan Lambda i XEGA proposen formalment que les entitats allà reunides assumisquen com a reivindicació prioritària el dret al matrimoni enfront d’una llei estatal de parelles de fet. Aquest canvi d’estratègia va marcar una nova etapa de lluita política que va passar per una pacient labor pedagògica cap a moltes organitzacions de dins i fora del moviment, a la classe política i a la societat en els seus més diversos àmbits. L’aprovació de la Llei 13/2005, per la qual es va modificar el Codi Civil en matèria de dret a contraure matrimoni, marcarà el compliment d’aquesta meta.

Van seguir altres lleis com la d’Identitat de Gènere l’any 2007, que avançava en els drets per a les persones trans, en la que el GIGT (Grup d’Identitat de Gènere i transsexualitat) de Lambda va participar activament.

En 2017 i després de dos anys de negociacions i tota una vida de lluita, finalment, s’aprobava una llei que reconeixia les persones trans com persones amb igualtat de drets i oportunitats: la llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere.

Però queda un camí llarg al davant fins a aconseguir una igualtat real per a la comunitat LGTB. Són molts els objectius per a assolir i per això pensem que és bo fer una mirada enrere i observar durant un moment el camí recorregut. Hem d’aprendre de qui ens va precedir, buscar el seu valor, fer una glopada d’aquell esperit rebel i inconformista, carregar-nos d’aquella utopia plena d’energia i seguir somiant. Perquè els somnis estan impregnats de la força necessària per a aconseguir la dignitat i felicitat que ens mereixem.

Share This