Durant el primer trimestre de 2022 l’equip de rastreig del programa Al loro! va arreplegar 1.217 missatges, la qual cosa suposa quasi el doble de contingut discriminatori arreplegat durant la recerca de tot 2021. Com l’any anterior, la major part dels missatges s’han trobat en Twitter. Així, seguir el rastre de la violència en xarxes socials es presentava, per la seua magnitud, com una tasca pràcticament inabastable per a l’equip de rastreig i s’han enfocat els esforços a entendre com el context actual (polític, legislatiu i social), tant nacional com internacional, influeix en el contingut que s’emet en xarxes socials.
Altra dificultat a l’hora de fer seguiment d’aquestes discriminacions, que ja coneixiem de l’any passat, és que la LGTBIfòbia no actua de manera visible i clara, perquè els perfils en les xarxes socials són privats (o poden configurarse diferents nivells de privacitat) i les agressions en moltes ocasions es produeixen a través de missatges directes que no sempre es traslladen a una denúncia. Tot açò fa que la majoria de les agressions no es visibilitze i des de Lambda considerem esencial registrar d’alguna manera aquesta realitat que no es recull de manera estadística o institucional, amb l’objectiu de denunciar socialment incidents que no es denuncien jurídicament i els informes d’Al Loro! és l’eina que ens ajuda a visibilitzar aquesta problemàtica i evitar que, a nivell social, aquests fets queden impunes.
Per això, és imprescindible facilitar espais i generar actuacions de sensibilització perquè la ciutadania s’involucre en la detecció i denúncia d’aquests discursos que trobem per xarxes socials, i també en donar-los resposta i mostrar el rebuig davant aquestes agressions.