Concentració pel Dia de la visibilitat trans: Només «el dia en què els nostres drets humans bàsics es respecten i no s’utilitzen com a moneda de canvi per a guanyar uns pocs escons; el dia en què ja no es qüestionen les nostres decisions constantment i tinguem poder sobre els nostres cossos, les nostres identitats i les nostres vides. Eixe dia haurem aconseguit el nostre objectiu», afirma Miguel Saez, un dels coordinadors del grup trans.
Encara no ha arribat eixe dia, per això malgrat la festivitat i la pluja, vora cinquanta persones s’han reunit a la plaça de l’Ajuntament de València per a llegir el Manifest de la visibilitat trans de 2024, com cada 31 de març, quan es tracta d’augmentar la consciència sobre la diversitat d’identitats de gènere i fer visibles les experiències de les persones trans arreu del món.
Volem «ampliar drets per a les companyes que encara no els tenen com les persones trans menors i migrants, i les persones no binàries» i destaquem el retrocés que suposa la censura dels llibres sobre diversitat i temàtica LGTBI+ als centres públics, perquè «una situació així deu servir-nos de toc d’atenció per a actuar, mantenir-nos ferms i no fer ni un sol pas més enrere», apunta Raquel Ruiz, una de les coordinadores del grup trans de Lambda.
Les persones trans i no binàries consideren que l’educació en diversitat és «tan important perquè protegeix les persones més vulnerables, les infàncies i els cossos no normatius, donant-los un espai segur llibre de discriminació» i també Chrysallis, Associació de Famílies d’Infància i Joventut Trans incideix en aquest punt i exigeixen l’aplicació de «mesures clares contra l’assetjament escolar per transfòbia, vinga de qui vinga, dins de les comunitats educatives».
Lambda vol erradicar les discriminacions per transfòbia en tots els àmbits de la societat democràtica en què vivim i això també compta amb l’educació com a ferramenta fonamental: «la ignorància és la llavor de la desconfiança, del menyspreu i de l’odi». Um cin explica Amorós, persona no binària, «Educar en diversitat és la clau del respecte necessari per a garantir una societat on càpiga tot el món, també les persones no binàries, que no som invisibles ni indefinides, sinó que tenim una identitat lliure, fora dels cànons cis-binaris-eurocentristes i això s’ha d’ensenyar».
El llarg camí de la conquista de drets
La pancarta de l’Orgull de 2021 amb el lema Drets trans = drets humans ha sigut la que hem portat hui «per a recordar tot el que ha costat arribar fins ací en la lluita per la visibilitat trans i per a dir ben clar que no estem disposades a perdre la llei trans autonòmica com ja ha passat a Madrid i que veiem perillar ací quan es demanen informes sobre la llei trans valenciana», apunta Miguel Saez, un dels coordinadors del grup trans de Lambda.
El manifest d’enguany recull el progrés de la lluita dels drets trans perquè la llei trans estatal suposa l’avanç més important per a les persones trans en tota la història de la nostra democràcia, especialment pel reconeixement de la nostra identitat sense patologitzar-la. I també l’exigència d’una educació en diversitat que done les mateixes oportunitats a les generacions següents, i que fomente el respecte a totes les persones.
Oportunitats laborals
La inclusió en l’àmbit laboral és també fonamental per a garantir la igualtat d’oportunitats per a totes les persones, independentment de la seua identitat de gènere, però, malgrat els avanços aconseguits, és una realitat que malgrat tot, les persones del col·lectiu LGBTI+, i especialment les persones trans, encara ens trobem amb dificultats per a accedir al mercat laboral.
D’açò sap molt Carla Antonelli, actriu, destacada activista trans i política espanyola que ha dedicat la seua vida a promoure els drets i la inclusió de les persones trans en tots els aspectes de la societat, i ha passat a la història com la primera dona trans a ser diputada a Espanya, a més d’haver rebut un Premi Margarida Borràs al 2022.
El seu treball ha contribuït a la conscienciació sobre les barreres que enfronten les persones trans en el mercat laboral i ha impulsat iniciatives per a combatre la discriminació contra les persones trans i promoure la diversitat en el lloc de treball. Segons la guia ADIM, un 72% de les persones LGTBI+ oculta la seua orientació sexual o identitat de gènere en l’empresa per por de perdre la seua reputació, a no poder ascendir de lloc o fins i tot a perdre la seua ocupació.
Moltes persones encara no s’atreveixen a parlar amb espontaneïtat de les seues parelles i famílies en el seu entorn laboral. Això es denomina ‘homofòbia liberal’, una actitud que pretén reduir la diversitat sexual i de gènere a l’estricta esfera del privat. Carla Antonelli ha sigut una veu influent en la lluita contra esta discriminació, advocant per polítiques i pràctiques laborals inclusives que garantisquen l’accés igualitari a l’ocupació i que promoguen un ambient laboral lliure de prejuís i discriminació.
Dins del col·lectiu LGTBI+, les persones trans som les que ho tenim més difícil. Els prejuís socials i les pedres legislatives que trobem en el camí fan que, sovint, siga impossible trobar un lloc de treball. Per això i pel ràpid abandonament escolar, conseqüència de l’assetjament, les taxes de desocupació del col·lectiu trans se situen en un 80%, segons estimacions dels col·lectius i com arreplega l’informe «Situació de la LGTBI-fòbia en el treball» elaborat per UGT. A més, segons la FELGBTI+, un 55% de les persones trans han sigut excloses d’entrevistes laborals pel fet de ser-ho. En el cas de les dones trans, la discriminació es multiplica. Concretament, parlem que les dones trans tenim 7,5 punts d’índex d’atur més alt que la resta, segons les estadístiques del Ministeri d’Igualtat.
I quan es troba un treball, mantindre’l també és difícil per les habituals situacions d’assetjament que patim. El 68,2% de les persones trans empleades consideren haver sigut discriminades en l’àmbit laboral per la seua identitat de gènere: el 23,2% durant un procés de selecció i el 45% després d’obtindre esta ocupació, segons les dades esmentades del Ministeri d’Igualtat.
Les empreses i persones ocupadores poden exercir un paper clau en la promoció de la inclusió laboral de persones trans en adoptar polítiques de contractació inclusives, oferir programes de capacitació sobre diversitat i sensibilització, i crear un entorn de treball que celebre la diversitat de les identitats de gènere. Si eres una d’elles, t’interessa conèixer el programa CarMel per la inclusió laboral de persones trans. Les empreses ja no poden ser indiferents a la lluita per la conquesta dels drets humans que abraça la societat; una lluita que implica ser reconegudes i respectades en la nostra identitat.
El treball de lideresses com Carla Antonelli ens permet avançar cap a un món laboral més inclusiu i igualitari, on totes les persones tinguen l’oportunitat de contribuir i prosperar sense por a la discriminació o al rebuig. Parlarem d’ella i de altres persones referents a la xerrada pel Dia de la visibilitat trans el dissabte 6 d’abril. T’esperem!