Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

96 334 21 91 | InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

C/ República Argentina, 22
46021 València

En la resta dels temes tractats en una reunió mantinguda ahir, el Ministeri de Sanitat no va oferir cap compromís que satisfaça a l’ONG

En la reunió que José Javier Castrodeza, secretari general de Sanitat i Consum, va mantenir ahir amb representants de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuales (FELGTB) va assegurar que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat està treballant per a solucionar amb la major celeritat el desproveïment dels medicaments Testex Prolongatum i Meriestra, utilitzats per homes i dones transsexuals, respectivament, per al seu tractament hormonal.

En el transcurs de la trobada, des del Ministeri de Sanitat es va exposar que el desproveïment de Testex es va deure al fet que el laboratori fabricador va tenir problemes i va decidir passar de comercialitzar-ho en 2 mil·ligrams a fer-ho en 1 mil·ligram. Segons la seua explicació, aquest canvi va provocar inquietud entre les persones trans, que es “van llançar a fer apilament de les reserves del medicament”. El Ministeri de Sanitat s’ha compromès a comprar a partir de febrer 80.000 unitats al mes i, previsiblement, a l’abril arribaran fins a les 400.000 unitats, xifra que es considera adequada per a respondre a la demanda.

Jesús Generelo i Boti García Rodrigo, el president i la responsable de Relacions Institucionals de FELGTB, van manifestar en el transcurs de la reunió la seua confiança en què així siga, però van explicar que de no estar efectivament resolt en el termini compromès l’ONG no descarta noves mobilitzacions.

Pel que fa a la Meriestra, des del Ministeri es va manifestar que l’empresa responsable de la seua comercialització ha deixat de produir-la. S’estan important d’altres països medicaments que contenen també estradiol, el seu principi actiu, solucionant així a curt termini el problema del desproveïment. De manera paral·lela, el Ministeri de Sanitat assegura que està treballant perquè, en el termini de dos anys, algun laboratori espanyol s’interesse i produïsca medicaments equivalents.

El Ministeri de Sanitat recomana que les persones trans que inicien tractament amb estradiol ho facen amb aquests altres fàrmacs –fins i tot amb un altre principi actiu– i que estradiol es limite a les persones que ja estaven en tractament amb el mateix, perquè no va a haver-hi disponibilitat de Meriestra per a totes les persones que ho estan demandant. Per la seua banda, FELGTB recolza que el tractament amb els altres fàrmacs amb el mateix principi actiu és igualment eficaç encara que puga haver-hi diferències de farmacocinètica amb el canvi de composició, dosatge, etc.

Més preocupacions

“Els homes que tenen sexe amb homes i les persones trans segueixen sent els grups més vulnerables enfront del VIH, com mostren les dades epidemiològiques nacionals i dels països del nostre entorn més proper”, ha exposat en la reunió Generelo. Davant aquesta situació, FELGTB ha demanat a Castrodeza una major inversió en prevenció i en accions d’educació i sensibilització per a població jove, immigrant i trans. L’organització també ha insistit que s’ha de desenvolupar un major esforç de vigilància epidemiològica per a conèixer amb més detall de quina manera està la població trans afectada pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) en el nostre país. “Resulta urgent que s’aconseguisca d’una vegada un pacte d’estat per a atallar aquesta problemàtica i la discriminació cap a les persones amb VIH i sida.

El Ministeri va assegurar que és un tema que va a tractar com a prioritari. Els preocupa especialment l’accés al diagnòstic ràpid i precoç. S’estudiarà l’adaptació dels sistemes de vigilància epidemiològica de VIH que permeta arreplegar informació sobre dones trans, encara que es mostren reticents perquè aqueix interès informatiu pot col·lisionar, en la seua opinió, amb els drets fonamentals de la persona; opinió que FELGTB no comparteix.

El tercer punt tractat en la reunió ha sigut la discriminació en l’accés a la reproducció assistida d’algunes dones. FELGTB ha insistit en la necessitat de revocar l’ordre ministerial que limita l’accés a aquestes tècniques en la sanitat pública a dones amb parella home. La resposta, que ha resultat decebedora a FELGTB, ha sigut que aquest tema s’estudiarà quan es revise globalment la cartera de serveis.

“Les dones lesbianes o bisexuals, les persones transgènere o les dones que volen emprendre la maternitat en solitari i que no tinguen problemes de fertilitat estan sent injustament excloses”, ha lamentat Boti G. Rodrigo al secretari general de Sanitat i Consum.

Finalment, Jesús Generelo ha remarcat que “malgrat els avanços assolits en el nostre país en el que a Igualtat Legal es refereixen, la Igualtat Real està lluny de ser aconseguida. És necessària una Llei d’Igualtat LGTBI i contra la discriminació per orientació sexual, identitat i expressió de gènere, o característiques sexuals”. FELGTB va lliurar ahir a José Javier Castrodeza la seua proposta d’esborrany de llei, presentada públicament a la fi de setembre de 2016, i que s’espera que entre pròximament en el Parlament.

Share This