Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Història

La matinada del 28 de juny de 1969 tingueren lloc els disturbis de Stonewall, que foren manifestacions espontànies davant una batuda policial que tingué lloc al pub Stonewall, del Greenwich Village de Nova York. Les batudes policials en locals d’ambient eren habituals en aquella època i aquella nit un grup de travestis, bolleres i marietes decidiren que ja n’hi havia prou. La lluita va continuar durant alguns dies entre la policia i lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Aquestes manifestacions són considerades com l’inici de la lluita moderna pels drets LGTB.1994-Orgull València

Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals començaren a organitzar-se de manera conjunta per tal de lluitar pels seus drets. Un any després, el 28 de juny de 1970 tingueren lloc les primeres manifestacions de l’Orgull a Nova York i Los Ángeles. A poc a poc altres ciutats del món s’anaren sumant. Hui en dia són centenars les ciutats que organitzen marxes reivindicatives per tal de recordar aquella rebel·lió.

La primera manifestació de l’Orgull a Espanya tingué lloc l’any 1977 a Barcelona, quan l’homosexualitat i la transsexualitat encara eren il·legals. Anaren unes 5.000 persones, encapçalades principalment per dones transsexuals. Al final de la manifestació la policia carregà contra la gent, havent persones ferides i detingudes. Un any després Madrid organitzà la seua primera manifestació de l’Orgull, amb 7.000 manifestants. Barcelona convocà també manifestació i a Bilbao i Sevilla hi hagué concentracions.

En 1979 estava convocada pel Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià (MAS-PV) i participaren unes 5.000 persones. La manifestació fou conflictiva, ja que grups ultradretans convocats per Fuerza Nueva provocaren durant la marxa als manifestants

L’any 1981 foren legalitzades les primeres organitzacions homosexuals i l’activisme va patir una baixada, ja que la comunitat LGTB començava a gaudir de la llibertat aconseguida després de la persecució del franquisme. Encara que les grans ciutats continuaven convocant manifestacions, aquestes eren minoritàries sense arribar a les mil persones. A principis dels 90 començà una nova època, ja que des de les organitzacions LGTB es comença a mobilitzar per a demanar una llei de parelles de fet. Així, Madrid i Barcelona tornen a convocar a milers de persones en les manifestacions de l’Orgull, fins a arribar a 30.000 a Madrid l’any 1999. En 1992 València reprén les convocatòries de l’Orgull, el Col·lectiu Lambda, que nasqué l’any 1986, convocava concentracions cada 28 de juny a la plaça de la Mare de Déu.

1996-Orgull ValènciaUna part important del moviment LGTB, que acabava de refondre la Federació Estatal de Gais i Lesbianes (posteriorment Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals – FELGTB), decideix convocar de manera unitària l’Orgull Estatal a Madrid. Eixe any més de 50.000 persones es manifestaren pels carrers demanant la igualtat. El creixement d’aquesta convocatòria ha estat continu al llarg dels anys, tenint com a moment culminat la celebració de l’Orgull Europeu l’any 2007.

El Col·lectiu Lambda i les altres entitats que en aquell moment convocaven l’Orgull a València (Granota i Herakles-Safo) decidiren l’any 2000 convocar una manifestació en lloc d’una concentració. Aquesta convocatòria eixia de la plaça de la Reina i acabava a la Plaça Tavernes de la Valldigna on a la nit hi havia festa al carrer. Des d’eixe any la manifestació de l’Orgull a València ha anat creixent en participació i compta amb el suport de desenes d’organitzacions socials, sindicals i polítiques, així com amb la col·laboració de desenes d’empreses compromeses amb la diversitat sexual, de gènere i familiar.

Share This