Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

96 334 21 91 | InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

C/ República Argentina, 22
46021 València

dav

Mostra la Ploma, festival internacional cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha presentat este matí a la Filmoteca la seua programació oficial. La quarta edició, que tindrà lloc a València entre el 31 de maig i el 23 de juny, està composta per 30 obres, onze de les quals són una estrena a Espanya.

El certamen cinematogràfic compta amb tres categories a concurs a més d’una secció fora de competició amb el millor cinema recent de ficció LGTBI. La programació es completa amb múltiples activitats que es desenvoluparan al voltant del festival com a complement a la projecció de les pel·lícules documentals i de ficció seleccionades procedents de 20 països. Mostra la Ploma està organitzada per quart any Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació del director adjunt d’Audiovisual i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno; la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano; i el coordinador de projectes culturals de Lambda i director de Mostra La Ploma, Luis Noguerol.

“Des de Lambda creiem que el cinema i la cultura són essencials per informar i sensibilitzar la societat sobre moltes de les qüestions que afecten les persones LGTBI. Per això realitzem un gran esforç perquè Mostra La Ploma sigui un esdeveniment de referència de l’agenda cultural valenciana dins i fora del col·lectiu LGTBI. ”

Noguerol ha agraït els suports rebuts i ha animat a altres entitats a sumar-se al projecte. Pel que fa a la present edició ha destacat la “gran qualitat cinematogràfica i el compromís social de les cintes”. Així mateix ha afegit: “és important destacar la qualitat de les peces i, especialment, la creixent repercussió de les pel·lícules realitzades per dones. Comptant la present edició amb mostres de 15 directores “.

Per la seua banda, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha afirmat que la cultura LGTBI és part de la cultura de València. A més ha destacat el paper de Mostra La Ploma a la visibilització de la diversitat, la qual cosa suposa redundar en els drets, avançar cap a la igualtat d’oportunitats i lluitar contra els drets d’odi.

Des de l’Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, ha posat de manifest el creixent compromís de la institució amb Mostra La Ploma, de manera que la Filmoteca ha passat este any a acollir per primera vegada l’exhibició de la secció Panorama.

Comunitat trans i altres realitats LGTBI
Enguany destaca la presència majoritària de la temàtica trans en tota la seua diversitat en la secció oficial de llargmetratges a través de pel·lícules com “Bixa travesti” i “Señorita María: la falda de la montaña”. En esta secció també tenen cabuda realitats de persones LGTBI en l’àmbit rural, així com el xoc entre les societats tradicionals i la irrupció dels mitjans digitals i l’univers urbà. Els dos títols que millor representen esta tensió entre dos mons són “The silk and the flame” i “The next guardian”.

Per la seua banda, les seccions de curtmetratges compten amb un total de 18 obres de diferents temàtiques i les més variades procedències agrupades en quatre sessions sota els títols “Vincles amorosos”, “Temps de repressió”, “Realitats trans” i “Del desig i la identitat “. A cada sessió es projectaran una selecció de curts a concurs agrupats per àrees temàtiques.

Com a complement a la secció oficial, Mostra La Ploma ofereix una selecció de sis llargmetratges de ficció que romanen sense estrenar i han obtingut el reconeixement en festivals internacionals. És el cas de “Corpo elétrico”, “Les garçons sauvages” o “I am truly a drop on the earth”.

Jurat, premis i seus
El jurat està integrat per professionals de la cinematografia en els seus diferents vessants, com a crítics, professores de cinema o curtmetristes. Els premis, que es donaran a conéixer el 10 de juny, tenen una dotació global de 4.100 euros repartits de la següent manera:

  • Premi del Jurat al millor llargmetratge documental: 1.500 €.
  • Premi del Jurat al millor curtmetratge documental: 900 €.
  • Premi del Jurat al millor curtmetratge de ficció: 900 €.
  • Premi al curtmetratge amb millor perspectiva educativa, patrocinat per Culturama: 500 €
  • Com a novetat s’incorpora el Premi del públic al millor llargmetratge documental, amb una dotació de 500 €.

La Filmoteca de València acollirà les projeccions fora de concurs i els cinemes Albatexas projectaran les seccions competitives.

Mostra la Ploma als Pobles
La programació no acabarà amb l’anunci del palmarès ja que les activitats
paral·leles es desenvoluparan fins al 23 de juny. A més el festival portarà la seua proposta de qualitat cinematogràfica i discurs a favor de la diversitat més enllà de la ciutat de València, amb les projeccions organitzades en altres poblacions del País Valencià en el marc de la “Ploma als Pobles”.

Share This