Lambda, en col·laboració amb EDADIS (Congrés Internacional Educació Artística i Diversitat Sexual) acollirà en la seua seu el dia 19 de novembre a les 19:00 hores la presentació de dos nous títols de l’editorial Dos Bigotes: “Posiciones Geográficas” de Suzana Tratnik i “Pasión” de Brane Mozetič.

Ambdós autors procedeixen d’Eslovènia i a més de presentar-nos de primera mà els seus llibres, podrem tindre l’ocasió de conéixer la realitat de lesbianes, gais, transsexuales i bisexuals en este país, així com la seua perspectiva sobre els reptes que afronta el col·lectiu LGTB.

foto1_stratnik

Suzana Tratnik (Murska Sobota, Eslovènia, 1963) és escriptora, traductora, publicista i activista lesbiana. Ha publicat sis llibres de relats: Pod ničlo (Bajo cero, 1997), Na svojem dvorišču (En su propio jardín, 2003), Vzporednice (Paralelos, 2005), vČesa nisem nikoli razumela na vlaku (Cosas que jamás he podido entender en el tren, 2008), Dva svetova (Dos mundos, 2010), i Rezervat (Reserva, 2012); dos novel·les: Ime mi je Damjan (Mi nombre es Damjan, 2001) i Tretji svet (Tercer mundo, 2007); l’obra infantil il·lustrada Zafuškana Ganca (The Hany Rattie, 2010), una radionovel·la i dos articles: un sobre el moviment lèsbic a Eslovènia i altre sobre literatura lèsbica. Recentment, ha publicat l’autobiografia Lezbični aktivizem po korakih (Activismo lésbico paso a paso, 2013) i la recopilació d’assajos sociopolítics Konec strpnosti (El fin de la tolerancia, 2013). El 2007 va rebre el premi nacional Prešeren Foundation Award de Literatura. Els seus llibres i relats han sigut traduïts a vint idiomes, mentre que ella mateixa ha traduït nombroses obres angleses i estatunidenques, tant de ficció com de no-ficció, i peces de teatre.

“Posiciones Geográficas”

Una oportunitat única per a descobrir a una de les grans escriptores europees contemporànies a través d’un conjunt de relats de gran sensibilitat i cruesa.

Els relats que conformen Posiciones Geográficas permeten al lector acostar-se al singular univers d’una de las grans escriptores eslovenes contemporànies. Suzana Tratnik ha aconseguit l’aplaudiment unànime de la crítica gràcies als seus sis llibres de relats, dos novel·les i un llibre infantil. La identitat sexual, els roles de la feminitat, la cara més crua de la infància, les tensions entre tradició i modernitat, i el paper que juga l’individu en la societat actual són alguns dels temes recurrents en la seua narrativa. Tratnik va guanyar en 2007 el premio nacional de Literatura Prešeren Foundation Award

foto2

Brane Mozetič (Liubliana, Eslovènia, 1958) és autor de catorze poemaris, dos novel·les, una colecció de relats i tres llibres infantils. Ha sigut editor de tres antologies de literatura homoeròtica i vàries recopilacions de literatura eslovena contemporània. Mozetič també és traductor, sobre tot del francés. Ha sigut un destacat activista en el moviment gai, el responsable de seleccionar les pel·lícules del festival de cine gai i lèsbic més antic d’Europa, editor de la col·lecció LGTB Lambda i promotor de la literatura eslovena en l’estranger. Les seues obres han sigut traduïdes a nombroses llengües, entre elles a l’anglés, alemany, francés i italià.

En castellà s’han publicat Poemas por los sueños muertos (CEDMA, Màlaga, 2004), Metulji/Mariposas (Ediciones Gog y Magog, Buenos Aires, 2006), Banalidades (Ediciones Gog y Magog, Buenos Aires, 2011), i El país de las bombas (Bellaterra, Barcelona, 2014). En 2003 va guanyar el prestigiós Jenko Award pel seu poemari Banalidades.

“Pasión”

Amb una prosa afilada com una fulla d’afaitar, esta obra provocativa i enlluernadora assegura al lector una bona dosi d’emocions fortes.

La dominació i el sexe són l’eix de Pasión de Brane Mozetič, un conjunt de relats que tracen una radiografia descarnada de l’homosexualitat masculina. A través de 35 històries protagonitzades por un ampli ventall de personatges—en ocasions, interconnectats—, l’autor proposa un viatge pel “costat salvatge” on la cruesa i el lirisme conviuen en harmonia.

La sexualitat i la violència són dos dels tems abordats per Mozetič per a reflexionar sobre la dificultat de comunicació i la soledat en el món contemporani. Una obra desesperançada i tendra que ens descobreix a una de las veus més reputades de la literatura eslovena actual.

Share This