Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

L’informe Realidad del alumnado trans en el sistema educativo, elaborat per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), estudia les legislacions de les diferents autonomies per a descobrir les mesures recollides en les citades lleis per a garantir els drets humans de la infància i joventut trans a l’entorn educatiu.

La Comunitat Valenciana es troba entre les comunitats amb millors mesures per a garantir els drets trans a les aules, junt a Navarra, Aragó, Madrid i Murcia. Per contra, les i els menors trans no tenen cap protecció legal a Cantàbria, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, La Rioja, Principat d’Astúries i Ceuta i Melilla, on no compten amb legislació autonòmica, ni tampoc estatal, en aquesta matèria, que els i les protegisca.

L’estudi s’ha centrat en les lleis existents. No obstant, altra cosa ben distinta és l’aplicació de les lleis; és precís recordar els diferents intents d’imposar un vet parental en els centres educatius, la qual cosa vulnera els drets bàsics de l’alumnat, especialment l’LGTB+, com explicà José Luís Ferrándiz, coordinador d’educació de FELGTB, durant la presentació de l’informe.

Acto de Presentación Informe Derechos Trans en Comunidades Autónomas

Finalment, una llei depen per al seu compliment de la dotació econòmica que se li assigne i açò, a la seua vegada, depen dels interessos polítics de cada zona i en cada legislatura. Per evitar aquesta disparitat en la protecció de les menors, urgeix l’aprovació d’una legislació estatal que done resposta a les realitats trans a les aules.

Com arreplega aquest informe, la legislació autonòmica en aquesta matèria ja és abundant i creix cada any, malauradament d’una forma desigual entre comunitats. Cada una d’elles fa major incidència en un aspect o altre i encara són desconegudes en la majoria de comunitats, sense comptar amb els prop de 6 milions de persones en cinc comunitats autònomes on les persones trans escolaritzades no tenen protecció de cap tipus.

Pots accedir a l’informe complet, fent clic ací.
I si formes part del professorat, pots sol·licitar els taller del Pla Divèrsia. Tens més info, fent clic ací.

Share This