Hui hem presentat les principals novetats i la imatge de l’Orgull LGTBI+ 2023, que vol representar d’una manera especial les persones que històricament han quedat als marges de la societat i que hui són el centre del lema “Orgull de totes, drets per a totes”. El més important: La manifestació del 24 de juny, que mantindrà el mateix recorregut que l’any passat. Començarà a les 19:30 hores a l’Albereda, creuarà el pont de l’Exposició, passarà Porta de la Mar i continuarà pel carrer de Colón fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament aproximadament a les 21:00 hores, quan començarà la festa.
«El lema “Orgull de totes, drets per a totes” pretén fer una crida a les persones aliades i democràtiques després del sabor amarg que ens han deixat les eleccions de diumenge passat», ha explicat Virginia Markland, de la comissió encarregada de l’Orgull de Lambda, i continuava: «Les entitats que són convidades per Lambda a participar en la manifestació i en les activitats de tot el mes signen un document adherint-se a les nostres reivindicacions, com una mostra del seu suport explícit en la defensa que dels drets LGTBI+ fem al llarg de tot l’any i, especialment, en el dia gran per a visibilitzar les nostres realitats».
Les reivindicacions fonamentals d’aquest Orgull 2023 fan referència a un feminisme que lluita per la igualtat dels drets de totes les dones amb les seues interseccionalitats; el dret inqüestionable a la lliure determinació del gènere, tal com reconeix la legislació vigent, i la diversitat corporal com a element enriquidor de la societat; l’existència de les persones no binàries en tots els àmbits de la societat i el seu reconeixement en les lleis, així com el dels drets de les infàncies trans. També reivindiquem que els drets de les persones LGTBI+, amb independència del seu origen, són drets humans, i l’asexualitat com a una orientació sexual vàlida, inclosa dins de la nostra diversitat.
L’última reivindicació, que s’ha fet més rellevant encara després del canvi de govern, diu així: Els drets del col·lectiu LGTBI+ han de ser respectats. Pretendre retallar-los com a moneda de canvi o clau de govern en les negociacions polítiques no és admissible.
Podem dir orgulloses que enguany comptem amb el grup més nombrós de persones voluntàries implicades en l’organització de l’Orgull, i esperem que siga un dels més multitudinaris d’aquest cicle, un bon reflex de la societat.
La imatge d’aquesta convocatòria que convida a eixir als carrers ha estat obra de Granissat Espai Creatiu, que ha treballat per a incloure totes les realitats dins del col·lectiu i «just generant eixa forma en els marges, deixàvem en el cartell un buit que representa l’espai central on es pot intervenir», com ha explicat Isa Vico, directora artística de l’agència. Sobre eixe cartell amb un blanc, s’han fet diverses intervencions a mà que aniran veient-se en les parets i en les xarxes socials, reivindicant la «llibertat d’expressió i animem la gent a fer seu el cartell», ha dit Isa Viso, així com que «aquesta idea s’ha inspirat en «les pancartes que fan que la gent es puga expressar i que tot el món es veja representat», i en la trajectòria de Lambda en la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI+.
Festa de l’Orgull
De la festa posterior a la manifestació de l’Orgull s’encarregarà Avegal, Associació d’empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana, amb qui ve col·laborant de forma puntual en els últims anys. L’acord inclou una sèrie de clàusules socials com un compromís amb la paritat en el cartell, la promoció del valencià i d’artistes locals, el foment de la contractació de persones trans en les barres i la sensibilització del personal de seguretat.
Virginia Markland, de Lambda, parlava al començament de la roda de premsa de la doble significació d’aquest dia: per una banda, és la ferramenta que com a societat civil utilitzem per a donar visibilitat a les reivindicacions del nostre col·lectiu i, per altra, té un component festiu on la gent se sent lliure per a expressar-se com vulga en un ambient de seguretat.
En aquest sentit, llancem com a novetat enguany una guia de recomanacions per als locals d’oci nocturn amb l’objectiu que puguen atendre a possibles víctimes d’LGTBI-fòbia i fer, així, que els seus espais siguen encara més segurs, no només en el mes de juny sinó durant tot l’any. A més, s’instal·laran punts arc iris per a oferir informació dels diferents serveis per a la població LGTBI+ i assessorament sobre què fer davant una agressió o discriminació.
Tant Lambda com Avegal es comprometem a fer una festa divertida, diversa i tan inclusiva com siga possible amb la signatura simbòlica del conveni de col·laboració entre les dues entitats. Sobre la part musical, Juanma Surian, secretari d’Avegal, ha detallat la composició del cartell. El plat fort serà Rebeca, qui actuarà per primera vegada en l’Orgull de València encara que ja ha format part d’altres huit al territori espanyol, i les mestres de cerimònies, Tracy Pop i Liz Dust.
També participaran la cantant trans Gabrielle Echeverria, que està trencant amb molts convencionalismes, artistes drags de València com Tati Kieta, Coco Jhons i Papo Princess, entre altres, i djs de la terreta com DJ Suri, que ha actuat en diversos orgulls al voltant del món i ara ho farà a casa seua; Sergy Tara i Alen, residents de The Muse València; Rafa Star i Óscar Liv, residents de Desig 54; i les djs Alicia DC i Marien Baker.
Programa d’activitats
La comissió de l’Orgull continua treballant perquè durant tot aquest mes de juny puguem gaudir d’activitats variades que atenguen diferents aspectes i realitats del col·lectiu, com la LGTBI-fòbia en el món de l’esport o les problemàtiques que pateixen les famílies diverses.
La programació completa amb el detall de les activitats, dia i lloc es donarà a conéixer dimarts que ve, 6 de juny, en Colors al cercle. Si vols conéixer tot els detalls d’aquest Orgull, fes clic ací i no t’ho perdes!