Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, presentarà el 31 de gener a les 18:30 hores, en la seu de la Junta Central Fallera, les bases del Premi Arc Iris 2018 que reconeixerà un any més a les falles que millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. Seguit a la presentació, se celebrarà un debat sobre la diversitat i les falles en el qual participarà Lambda al costat d’altres associacions.
Per a la coordinadora general de Lambda, Fani Boronat, “presentar el Premi Arc Iris 2018 en la seu de la Junta Central Fallera, l’entitat més important en el món faller, és un gran èxit i un exemple de com la societat valenciana secunda iniciatives en favor de la no discriminació per motiu de sexualitat, gènere o identitat. Una autèntica mostra de l’evolució social”.
El principal objectiu d’aquest premi és “estimular el tractament respectuós de la realitat homosexual, trans, lèsbica i bisexual, així com reconéixer els valors d’ironia, crítica, gràcia, enginy i encert dels monuments fallers quan tracten aquesta temàtica”, assenyala Boronat.
Per segon any, hi haurà dos premis, un a la falla i un altre a la falla infantil, en el qual podran participar qualsevol categoria o secció de la ciutat de València. Les falles interessades hauran de presentar els seus projectes a través de la web de Lambda, mitjançant un formulari ‘online’, des de l’endemà de la presentació de la convocatòria fins al 14 de març de 2018 a les 14:00 hores.
El jurat, format per un mínim de tres persones seleccionades per Lambda per a l’ocasió, visitarà els monuments fallers els dies 15 i 16 de març. “Es valorarà l’originalitat de l’escena presentada, el sentiment de l’obra i altres aspectes com la utilització d’un llenguatge inclusiu”, recalca Boronat.
Seguit a la presentació del Premi Arc Iris, la Junta Central Fallera, al costat de diferents associacions i entitats entre les quals es trobarà Lambda, realitzarà un debat obert sobre la diversitat dins del món faller.
Premi Arc Iris
El Premi Arc Iris, amb 16 anys d’història a l’esquena, és el primer premi valencià que ha distingit el treball de les falles per mostrar la diversitat sexual, de gènere i familiar en les festes valencianes.
En 2017, es va premiar el monument de l’Associació Cultural Falla Lepanto-Guillem de Castro, del Sector Botànic-La Petxina, número 211. I, d’altra banda, dins de la categoria infantil, el monument guanyador va ser la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII, que en 2016 ja va rebre un premi.