La III edició de Carrers amb Art PositHIVo ha arribat a València per primera vegada, dins de les accions del Pride Positiu 2024. En anys anteriors, aquest esdeveniment ha recorregut altres sis ciutats amb trenta intervencions artístiques per a “treure el VIH de l’armari” i generar noves mirades lliures de prejudicis i estigma. Les seues obres estaran exposades als aparadors del 5 al 19 d’octubre, coincidint amb la tercera marxa del Pride Positiu, que enguany té com a lema: “Les nostres vides trenquen prejudicis”. Aquest esdeveniment reflecteix l’esperit de l’artivisme, un terme que combina “activista” i “artista”, i que al·ludeix a la creació d’art amb un propòsit social explícit, on l’expressió creativa es converteix en una poderosa eina de canvi i conscienciació social.
Els carrers al voltant de la seu de Lambda, a més de The Muse, Calcsicova i altres locals de Poblats Marítims i Russafa són alguns dels espais on dotze artistes han intervingut en els escaparats de comerços locals, pintant-los per a visibilitzar el VIH i trencar amb l’estigma associat. Algesires, Barcelona, Madrid, Sevilla, Palma, Pamplona, Palència i Salamanca són els altres escenaris d’intervencions artístiques en directe al llarg del dissabte 5 d’octubre, convertint els carrers en galeries d’art urbà a l’aire lliure.
Aquesta iniciativa coincideix amb el Pride Positiu perquè, a més de ser artística, també reforça la lluita contra la discriminació i l’estigma a través de l’art, creant un impacte social clau en la sensibilització i el suport a les persones que vivim amb VIH. Toni Poveda, director de Cesida, destaca l’impacte social de l’art urbà: “L’art urbà té la capacitat de transformar espais i ments, portant missatges de canvi allà on més es necessiten. Keith Haring ho va demostrar als anys vuitanta amb el seu emblemàtic mural ‘Tots junts podem parar la sida’ a Barcelona. Amb Arte PositHIVo, seguim eixa tradició, utilitzant el poder de l’art per a trencar estigmes i generar consciència sobre el VIH a les nostres ciutats”.
Art PositHIVo: mural a mural
A continuació, repassem cadascuna de les propostes artístiques que, una a una, i també de manera conjunta, contribueixen a aquesta causa.
Per amor a l’art en The Muse
A l’entrada de The Muse Valencia, @Peramoralart_ a les xarxes, ha pintat aquest combatiu mural per a la III edició d’Arte PositHIVo. Malgrat que el missatge a transmetre és dur, ha volgut crear “una intervenció visualment agradable que aborde aquest tema de manera positiva. A través d’elements familiars, busque connectar la qüestió del VIH amb alguna cosa reconeixible i que no ens és aliena”. L’artista s’ha inspirat en diversos conceptes per a desenvolupar-lo: El contacte. L’aïllament. El temple. El cos. El lliure albir. La llibertat. La unió. El suport. El destí. Les amigues. Les divines. Allò de sempre. Allò nou. Els vells i nous prejudicis. La por. El sagrat. L’envaït. Les verges. Les impures. Les protegides. I les vulnerables.
Ens conta que va reflexionar sobre “la soledat i el silenci que envolten la culpa. Em vaig preguntar si ser estimat és un dret. Vaig pensar en la soledat de la culpabilitat en una societat que ens ensenya que hem de sentir-nos culpables i assenyalar aquells que ens molesten, que ens incomoden, als que són diferents. A les disidents no se’ls dona la mà, ni literalment ni metafòricament”.
L’objectiu és transmetre que una xarxa de suport sòlida “definitivament marca la diferència”.
Tres artistes intervenen la seu de Lambda
A Lambda, fins i tot les portes i finestres denuncien les injustícies i l’estigma del VIH perquè la realitat del VIH encara és molt desconeguda. Julio De Gracia ha dividit la seua obra en tres composicions per a abordar “l’estigma, l’esperança i les injustícies que envolten les persones que conviuen amb el VIH”. En la primera, destaca l’impacte emocional de l’estigma social, que perpetua l’exclusió i el sofriment. La segona secció transmet un missatge d’esperança, destacant que el tractament no sols combat el virus, sinó que també restaura la salut mental i emocional, transformant la percepció del VIH.
L’últim bloc assenyala com hi ha qui es lucren amb el sofriment, i fa una crida a combatre l’estigma i les desigualtats. Açò es fa amb informació actualitzada i veraç, com ara que indetectable és igual a intransmissible. A més de Julio, també hem comptat amb el treball de Bruno Llopis Moreno i Rafael García López.
Ren Bonanad Perales en Amparito Tomates
Prop de la nostra seu, la cafeteria Amparito Tomates també posa el seu granet d’arena per a visibilitzar el seu compromís amb les persones amb VIH. Ren Bonanad Perales homenatja la cançó de Rozalén Comiéndote a besos per a parlar sobre la desestigmatització del VIH i el respecte que mereixem totes les persones, també les que tenim VIH.
Eusebio Rodriguez en Laboratori Gastrobar
La intervenció d’aquest espai corre a càrrec de Eusebio Rodriguez, qui amb la seua obra “Mirades velades” tracta “la lluita de les persones que viuen amb VIH contra l’estigma i la invisibilitat social”. Ens explica que, a través d’un llenguatge evocador, ha tractat d’“explorar com la societat tendeix a jutjar i assenyalar, sovint sense comprendre realment l’experiència d’aquelles persones que porten aquesta càrrega. La por al rebuig, la pressió de ser invisibles i l’escrutini constant són temes centrals que he volgut reflectir”.
L’objectiu de la intervenció és crear “una reflexió profunda sobre com les persones amb VIH són vistes i tractades, destacant la necessitat d’un canvi en la forma d’abordar aquests temes. Es busca inspirar una major empatia i comprensió, recordant que la identitat d’una persona va molt més enllà de qualsevol diagnòstic”.
Kaue Oliveira en El Drac del Cabanyal
La III edició d’Arte PositHIVo també ha arribat a Poblats Marítims per a visibilitzar el compromís amb les persones amb VIH. Kaue Oliveira pinta els aparadors de El Drac del Cabanyal per a fer córrer la veu: I=I!. La persona que viu amb VIH indetectable no transmet el virus. Indetectable és igual a intransmissible.
Maria The Koi en La Barberia Night Club
Maria The Koi s’inspira en notícies sobre com companyies cremen mobles només per “evitar el risc” de contagi per a decorar els cristalls de La Barberia Night Club. La seua obra convida a ballar i a resistir fins que els ardga a aquells que discriminen “perquè les persones seropositives resistiran i no se n’aniran. Sense importar la serofòbia i sense importar els estigmes”.
Pedro Ruiz Roldán en Drogueria Rafael
Pedro Ruiz Roldán personalitza els aparadors de Drogueria Rafael actualitzant la imatge distorsionada que arrosseguem des dels anys 80. “Encara que, a dia de hui, la situació del VIH és molt diferent, la societat segueix ignorant-la voluntàriament, fent necessari viralitzar una informació que assenyale i qüestione tots els aspectes que reprodueixen l’estigma i el prejudici en el llenguatge, per a donar veu a les autèntiques realitats seropositives”, ens explica.
“Per a combatre l’estigma és imprescindible difondre informació”, continua, “tant dels avanços mèdics que han permès viure amb plena salut o la intransmissibilitat del virus, com del sofriment i silenciament de les persones afectades a causa de l’estigma i la serofòbia”. Per això la seua obra, titulada “Informació positHIVa (a doble cara)”, naix amb la voluntat de ser transmesa i replicada com un virus, dispersant-se per l’heterogeneïtat d’espais de la ciutat de València, per a arribar a la diversitat de la seua població, i remarcar amb el llenguatge que l’estigma i la serofòbia es poden combatre col·lectivament des de la sensibilització i la informació seropositiva.
El públic espectador es converteix en portador de l’obra, ja que literalment s’emporta una rèplica amb si, i així “ajuda a combatre i superar el virus del llenguatge estigmatitzant, en un acte de conscienciació i aprenentatge encara necessari”.
Santiago Carbonell en Calcsicova
L’artista Santiago Carbonell ha col·laborat a la seu de Calcsicova en una aposta per #EstigmaZero: “Que la vida siga cada vegada més senzilla i lliure de prejudicis, facilitarà una convivència sense estigmes evitant així la discriminació, el gueto i l’exclusió social. Sense por a seguir lluitant per millorar la qualitat de vida, salut sexual i salut mental que condiciona la nostra existència”.
Marcos Valencia en Las Vegas
Al local Las Vegas, Marcos Valencia Art ha realitzat un collage que destaca per la seua composició simbòlica i un missatge profund de llibertat i respecte entorn del VIH. A base de retalls de fotografia i elements simbòlics, transmet “missatges d’inclusió, normalització i empatia en un futur sense discriminació, on la visibilització del VIH conduïsca a una societat més justa i lliure”, ens explica.
Al centre, una àguila majestuosa desplega les seues ales, que simbolitzen la llibertat, la dignitat i el dret a viure sense estigmes. Aquesta poderosa imatge de protecció se situa per damunt d’un grup de figures clau: activistes, artistes i personatges públics que han fet visible el VIH i han lluitat incansablement per la normalització i integració de les persones que viuen amb el virus.
Entre les figures representades es troben personalitats com Freddie Mercury, Magic Johnson, Elton John i persones de moviments socials que, a través de les seues històries i activisme, han visibilitzat el VIH. Cadascun d’ells apareix protegit per l’àguila, mostrant com la seua lluita ha estat guiada per la cerca de respecte i llibertat.
StilloNoir en SKFK
A la botiga SKFK, @stillonoir llança un missatge potentíssim amb un estil suau i preciosista que captura la mirada en el centre de la ciutat: Posithivament orgulloses. Una obra de StilloNoir, qui juntament amb la resta d’artistes, mostra el seu compromís amb la visibilització del VIH i la lluita contra l’estigma que l’envolta.
Gràcies a artistes i locals per la vostra participació! L’any que ve, més Arte PositHIVo!