Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Plena inclusió i la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) van celebrar una sessió de treball en la qual, a més, van signar un acord de col·laboració amb la finalitat de visibilitzar, promocionar l’accessibilitat i crear espais de participació i inclusió de persones LGTB amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament.

El 15 de desembre, en el Saló d’Actes de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, es va celebrar una Jornada sobre Diversitat Sexual i Discapacitat intel·lectual, dins del Programa d’Exclusió Social del 0’7% de l’IRPF de Plena inclusió i amb el suport de la Direcció de General de Polítiques de Suport a la Discapacitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el director general de la qual, Borja Fanjul, va estar present en la benvinguda.

Aquesta jornada, a més d’oferir diferents experiències de treball real amb persones LGTB amb discapacitat intel·lectual, va ser la posada en marxa d’una col·laboració que porta uns anys produint-se i que es va formalitzar amb la signatura d’un Conveni de col·laboració entre Plena inclusió, representat per Enrique Galván, director, i la FELGTB, representat per Jesús Generelo, president d’aquesta última.

Borja Fanjul, no solament va recolzar la signatura del Conveni, sinó que es va posar a la disposició d’ambdues entitats per a conèixer les diferents realitats in situ. Per la seua banda, Jesús Generelo, President de la FELGTB, va manifestar que quan van començar a treballar amb persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat sexual es va adonar que utilitzaven llenguatges similars als de les persones discriminades per la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere perquè “les persones amb discapacitat intel·lectual i les persones LGTB hem sigut persones tutelades al llarg de la història”. Carmen Laucirica, membre de la Junta Directiva de Plena inclusió i de Plena inclusió Canàries (una de les federacions pioneres en aquesta àrea), va manifestar que estem parlant d’una qüestió de drets, “perquè la sexualitat és una cosa inherent a la persona”. Durant la signatura, Enrique Galván, va indicar que “el Conveni naix de la valentia d’altres persones que han fet d’amfitrions. Trenquem un límit amb aquesta signatura”.

Dins d’aquest ambient d’alegria, d’emoció, ambdues entitats van explicar com estan treballant, des de FELGTB de la mà de Uge Sangil, Vocal d’Educació, qui va explicar la seua experiència personal per a parlar de l’emoció que sentia, “tots els canaris sabem el que significa ser LGTB en les illes, i em sent emocionada per veure que les persones amb discapacitat intel·lectual mostren la seua diversitat sexual a Canàries, i que tinguen la visibilitat que jo no he tingut en la meua illa”.

Moisés Oliva de Plena inclusió Canàries va explicar el treball conjunt a partir d’ara, per al qual es crearà una comissió de treball formades per les dues entitats, “volem trencar barreres i límits, allunyar pors. Volem anar compartint i creixent, que açò es desenvolupe en el local. Necessitem eixir dels corralitos: que les persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat sexual estiguen en els grups de LGTB i que en les entitats les persones LGTB es visibilitzen cada vegada més”.

En la jornada es van poder escoltar les experiències de vida de persones com Vicente Sansolini de Asprona, o de José Ramón Molina de Trevol, ambdues entitats de Plena inclusió Comunitat Valenciana. O la de Toni Carrasco, dona lesbiana d’una entitat de Plena inclusió Extremadura, o la de Francis Blanco, de Plena inclusió Canàries. Totes elles històries de valentia, de superació, de dobles eixides de l’armari, com va assenyalar Noemí Soriano, professional de Plena inclusió Comunitat Valenciana.

Almudena Median, sexòloga de Plena inclusió, va presentar dos videos, un realitzat per la federació valenciana (“Dobles armaris, dobles suports”) i un altre per la federació extremenya (“És qüestió de gustos”); i va assenyalar “a voltes per no atendre l’important després es converteix en urgent: moltes vegades les frustracions de les persones amb discapacitat intel·lectual vénen per no haver atès aquestes realitats”.

Al tancament de l’acte es va sumar el vicepresident de Plena inclusió, Mario Port, “aquesta jornada és històrica –va assenyalar- impensable fa només tres anys”.

Des de Lambda volem felicitar a FELGTB i Plena Inclusió per aquest enorme treball. Enhorabona!

 

Share This