Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Un any més, des de Lambda pensem que és necessari i urgent que els trastorns d’identitat de gènere queden fora dels catàlegs internacionals de malalties, el DSM (Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals) que depén de l’APA (Associació Americana de Psiquiatria) i el CIM (Classificació  Internacional de Malalties) que depén de l’OMS (Organització Mundial de la Salut). Reivindiquem que es respecte el dret a decidir amb autonomia sobre els nostres propis cossos.

Recordem que la despatologització no pot implicar en cap cas que les persones trans perden els seus drets sanitaris. Exigim una atenció sanitària integral trans-específica i públicament coberta. El dret a la identitat de gènere i a la cobertura sanitària pública de les persones trans són drets humans fonamentals i no haurien de ser excloents.

Seguim reivindicant el dret a un reconeixement legal del nom i gènere triat sense necessitat d’un diagnòstic i/o tractament mèdic, hormonal o quirúrgic. Ningú pot decidir sobre la identitat de gènere d’una altra persona.

Les persones trans (transsexuals, transgènere, etc.) seguim patint un elevat nivell de discriminació social que per desgràcia es tradueix moltes vegades en agressions verbals o físiques. Si afegim l’estigma que implica considerar malaltes a les persones trans, ens trobem davant un atac contra el dret al lliure desenvolupament de la personalitat.

Considerem que aquesta discriminació està basada en el desconeixement de la realitat trans. Quan les persones trans acudim a les i els professionals (psicològics, sanitaris, socio-laborals i jurídics) moltes vegades no tenen els coneixements necessaris, no podent oferir, per tant, una atenció adequada.

Així que, donada la poca informació existent en la societat i la poca o nul·la formació dels i les professionals que deuen atendre a una persona trans al llarg del seu procés de transició del sexe-gènere assignat al nàixer al sexe-gènere sentit com a propi, hem considerat que les activitats i accions que realitzarem al llarg de l’Octubre Trans, mes de l’Acció per la Despatologització de les Identitats Trans, han d’anar encaminades a afavorir eixa formació.

  • 3 d’octubre de 2016

18:30hr  Visionat del documental “Pioners Transgènere a Holanda” i posterior debat sobre la “Història i evolució de la Unitat de Gènere d’Àmsterdam” amb el seu co-director Alex Bakker.

Lloc: Saló de Graus de la Facultad de Medicina (Avda Blasco Ibáñez, 15, València)

Activitat co-organitzada amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. 

Alex Bakker és un historiador en temes transgènere. Treballa com a realitzador independent, investigador i escriptor. Va investigar i co-dirigir el nou documental “Transit Havana”, sobre les persones transgènere a Cuba, que s’està projectant en els festivals de cinema de tot el món. En 2014 va publicar un llibre autobiogràfic sobre la seva vida com a home trans. Actualment està investigant la història de la transsexualitat a Holanda, que ha donat lloc a un documental, “Pioners Transgènere a Holanda” i donarà lloc a la publicació d’un llibre en 2017.

La xarrada comptarà amb traducció simultània anglés-castellà i està oberta a qualsevol persona interessada a aprofundir sobre la realitat trans, siguen especialistes mèdiques o no.cartell-octubre-trans

  •  4 d’octubre de 2016

18:30hr Conferència sobre el “Tractament sanitari a la Unitat de Gènere d’Àmsterdam” impartida per Jos Megens

Lloc: Saló de Graus de la Facultad de Medicina (Avda Blasco Ibáñez, 15, València)

Activitat co-organitzada amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. 

Jos Megens és metge, ex-coordinador i cofundador de l’Equip de gènere del centre mèdic de la Universitat Lliure d’Amsterdam. Va realitzar els seus estudis de Medicina a la Universitat Lliure d’Amsterdam. El 1975 va fundar amb alguns companys la Clínica de Gènere d’Amsterdam. Durant 40 anys va ser el coordinador d’aquest equip i ha treballat amb més de 6.000 pacients trans. Això l’ha aportat una gran experiència tant amb el tractament mèdic, així com l’assistència social de les persones trans.

La xarrada comptarà amb traducció simultània anglés-castellà i està oberta a qualsevol persona interessada a aprofundir sobre la realitat trans, siguen especialistes mèdiques o no.

  •  22 d’octubre de 2016 – Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans

14:00hr Dinar de Germanor pels drets de les persones trans

Lloc: Seu de Lambda  (C/ Albacete, 52)

Les associacions en defensa dels drets trans Ampgyl, ChrysallisFundación Daniela i Lambda ens ajuntem per a fer un dinar de germanor de pa i porta. Nosaltres ficarem la picaeta, tu portes el teu dinar.cartel-2

17:00hr Taller “Pròtesis genitals masculines en posició de repòs” impartit per Pau Protèsic

Lloc: Seu de Lambda (C/ Albacete, 52)

En este taller es treballarà la importància de les pròtesis per a les persones trans durant el seu procés de transició. Es parlarà de les diferents opcions que hi ha al mercat. El ponent explicarà quina és la seua formació com a protèsic i quin és el material que ha treballat per a oferir a la gent trans.

19:30hr Concentració per la despatologització de les identitats trans

Lloc: Plaça de Margarida Borràs (plaça del Mercat de València)

Portarem a cap vàries accions  per reivindicar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) elimine les identitats trans del seu catàleg de malalties DSM (Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals).

Comptem amb tu per cridar alt i fort que considerar malaltes a les persones trans suposa un atac contra el dret al lliure desenvolupament de la personalitat.

Vine perquè la causa Trans també és la teua!

Organitza: Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals

Col·labora: Ampgyl, Chrysallis, Fundación Daniela

  • 25 d’octubre de 2016

cartel-319:00hr Conferència “Despatologización de la diversidad corporal y de género” impartida per Amets Suess Schwend

Lloc: Saló d’actes de la Facultad de Ciències Socials (Avinguda Tarongers, 4b)

Amets Suess Schwend és activista, acadèmic i artista trans. Doctor en Antropologia Social, amb una tesi doctoral sobre despatologització trans, centra la seua activitat professional en investigació i docència a l’Escola Andalusa de Salut Pública de Granada. És membre de l’equip de coordinació de STP (Campanya Internacional Stop Trans Pathologization), del Grup Internacional de Treball de GATE (Global Action for Trans Equality), de TGEU (Transgender Europe) i de WPATH (World Professional Association for Transgender Health).

stp_poster2016_es

Les diferents accions portades a cap pel dia de la Despatologització de les identitats trans estan englobades dins la convocatòria de Stop Trans Pathologization.

Share This