L’associació LGTB instal·larà punts informatius sobre aquesta malaltia en la ciutat de València
València, 20 d’octubre de 2017. Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, s’uneix un any més a les accions de sensibilització del Dia de la Prova del VIH. Després de les dades publicades per part del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que llancen que un 46,5% dels nous diagnòstics són diagnòstics tardans, es fa necessari seguir implementant accions que fomenten la conscienciació amb la salut sexual, el diagnòstic precoç i la realització de la prova del VIH. Es calcula que un 30% de les persones que viuen amb VIH no ho saben al no haver-se realitzat mai la prova.
“Conèixer el nostre estat serològic per a poder controlar els efectes del virus en el nostre organisme és fonamental en l’actualitat”, afirma David Peyró, Coordinador del Grup de Salut Sexual i VIH de Lambda. Per açò, “anem a llançar una campanya de sensibilització amb la intenció de perdre la por al VIH, però mai el respecte a aquesta infecció crònica”. Sota el lema “Jo no em faig el boig, jo em faig la prova” des de Lambda es pretén “sensibilitzar en la importància de fer-se el test del VIH mitjançant un missatge proper a la població més jove, població on s’estan identificant el major nombre de noves infeccions”. “En un moment en el qual disposem de tractaments que són eficaços, i que permeten la cronificació de la malaltia i una qualitat de vida similar a la de la població general, el VIH ha de seguir considerant-se com una malaltia greu i gens desitjable, que hem d’evitar amb tots els mitjans de prevenció, però creiem necessari insistir que és més greu quan no està diagnosticada i tractada, no solament per a la persona sinó per a la comunitat en general” explica Peyró.
Des de Lambda “apostem per desdramatitzar el missatge en relació al VIH i la Sida per a reduir pors que puguen impedir la decisió de fer-se la prova diagnòstica i que permeta en tot el possible empoderar al col·lectiu LGTB en la seua salut sexual”, sentència Peyró.
El servei de la prova ràpida de Lambda ha atès en els últims dotze mesos un total de 268 persones del col·lectiu LGTB, sent la major part de les persones usuàries homes gais o bisexuals amb una edat mitjana de 26 anys. Del total de persones que s’han realitzat la prova en aquest període, un 24% ha sigut població migrant. Un 3% de les proves realitzades ha obtingut un resultat positiu.
David Peyró assegura que serveis comunitaris com el de Lambda o recursos sanitaris com els Centres d’Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), que ofereixen la possibilitat de realitzar-se el test de VIH de manera confidencial i gratuïta, són especialment eficaces per a la detecció precoç donada la càrrega estigmatitzant que aquesta infecció té encara a nivell social. Des de Lambda es recorda que tota persona amb una vida sexual activa hauria de fer-se la prova, almenys una vegada a l’any, “sense oblidar que el preservatiu segueix sent el mètode més efectiu en la prevenció de noves infeccions, mentre se segueix a l’espera de l’autorització per part del Ministeri de Sanitat de la Profilaxi Pre-exposició (PrEP), que en determinats moments pot ser una bona mesura preventiva en combinació amb el condó”.
Lambda estarà present al llarg del dia 20 d’octubre amb punts d’informació i sensibilització en la Facultat de Ciències Socials i en els Concerts de Bienvenida de la Universitat de València. A més, es llançarà la campanya per xarxes socials “Al VIH treu-li la llengua. Jo no em faig el boig” amb els hashtags #EmFaigLaProva i #MeHagoLaPrueba. Mitjançant aquesta campanya s’anima a qualsevol persona al fet que es faça una foto traient la llengua i la puge a les seues xarxes socials, entre les 11 hores i les 13 hores.