Ens trobem ací perquè el 17 de maig de 1990, fa tan sols 26 anys!, l’Assamblea General de l’OMS va eliminar l’homosexualitat de les llistes de malalties mentals. Este fet va suposar una fita important en la lluita del moviment LGTB. No obstant això, queda pendent que l’OMS faça el mateix que va fer amb l’homosexualitat i despatologitze la transsexualitat, definida encara avui com un trastorn de la identitat sexual en manuals de psiquiatria. Per aquesta raó sol·licitem a les Corts Valencianes l’aprovació efectiva de la Llei Integral de Transsexualitat al País Valencià, que ja està gestant-se i amb la qual estem col·laborant.
L’homosexualitat està declarada com il·legal i està penada en quasi 80 països al món, fins i tot amb la mort en 7 d’ells. Les persones perseguides per la seua orientació sexual o identitat de gènere, que es veuen abocades a abandonar els seus països, no troben la cooperació ni el suport institucional per pal·liar la situació d’abandó i inseguritat que pateixen també quan arriben a Espanya. Per això reclamem l’adopció de mesures urgents adreçades a l’acollida de persones LGTB sol·licitants d’asil al territori valencià.
A Europa només alguns països reconeixen el matrimoni igualitari. Malgrat els tractats comunitaris i la Carta dels Drets fonamentals a la Unió Europea, la igualtat de drets encara no és plena: continúen les situacions de discriminació i violència cap a persones LGTB. Donades les alarmants xifres d’agressions físiques patides a l’Estat espanyol en 2016, instem al govern autonòmic i als municipals a l’aprovació urgent d’una Llei contra l’LGTBfòbia i per la igualtat real i efectiva de les persones LGTB.
Pràcticament la meitat d’adolescents bisexuals, lesbianes, gais (encara més dramàtica és la realitat d’adolescents trans) han patit assetjament als centres escolars i la majoria no ha rebut l’ajuda adequada. Molts d’ells i d’elles han intentat suïcidar-se en algun moment per acabar amb el turment que suposa el rebuig social i una legislació que no els ampara. Instem a la Conselleria d’Educació a que elabore protocols d’actuació específics per a la detecció de casos d’assetjament i a que desenvolupe les mesures previstes en la legislació vigent contra tota forma de discriminació per orientació sexual, identitat de gènere i diversitat familiar, amb la finalitat d’eradicar de la nostra societat qualsevol tipus de l’LGTBfòbia.
Enguany reivindiquem la Visibilitat Bisexual. Els prejudicis que envolten la qüestió de la bisexualitat continuen vius a la societat, ja que es continua negant que una persona puga sentir desig, atracció o amor per persones del mateix o de diferent sexe. La negació de la bisexualitat, la invisibilitat, l’exclusió i la falta de referents, fan que siga necessària una llarga tasca de sensibilització, perquè les persones bisexuales puguem sortir de l’armari i empoderar-nos, individualment i col·lectiva, fent visible la nostra orientació sexual. Cal conèixer que és realment la bisexualitat, combatre la bifòbia dotant d’eines a les persones bisexuales i a col·lectius LGTB, educar a la societat en què l’orientació sexual de ningú té per què ser monosexista. Així, obrirem el camí a les futures generacions, perquè visquen plenament la seua afectivitat i la seua sexualitat.
Volem un compromís real per lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones que conviuen amb el VIH i volem plans de prevenció que visibilitzen totes la realitats i la diversitat del nostre col·lectiu, visibilitzant també les pràctiques bisexuales. És necessari conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç i marcar-nos com a objectiu reduir a zéro la transmissió d’aquesta malaltia que, recordem, deixa milions de víctimes als països amb menys recursos.
Des de Lambda, totes i tots els activistes, contribuïrem, amb tots els mitjans necessaris i amb tota l’energia de sempre, a l’educació i sensibilització de la societat, perquè siga possible el reconeixement de la igualtat real de LGTB. Des de Lambda, totes i tots els activistes, treballarem per una educació i una societat en la qual prevalga una cultura de no discriminació i el reconeixement de la diversitat sexual, afectiva i familiar com un pilar bàsic de la nostra democràcia.