Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Rebre un diagnòstic de VIH no és una notícia senzilla d’assimilar, especialment en moments de confinament en què la gestió emocional dels sentiments d’incredulitat, soledat, ansietat, tristor o por es complica. Si pel teu cap ressonen preguntes com estes:

  • a qui li ho dic?
  • què pensarà la meva família?
  • quan serà el moment de dir-ho?
  • li ho he de dir a les meves parelles sexuals?
  • com serà la meva vida sexual?
  • en el treball… què passarà?

volem contar-te que no cal que ho passes tu a soles perquè estem amb tu, malgrat la distància social imposada. Tots els nostres serveis d’atenció individual i grupal continuen en línia i només has d’escriure a salutsexual@lambdavalencia.org.

Darrere d’esta adreça electrònica es troba Pere Salmerón, psicòleg, responsable dels programes de Salut Sexual de Lambda i autor del llibre El proceso emocional tras el diagnóstico por VIH. Destaca la importància d’integrar el diagnòstic de la infecció per VIH en la vida de la persona i del seu entorn d’una manera saludable: «Les emocions negatives que apareixen al rebre el diagnòstic són producte de preguntes i pensaments en bucle i és fonamental que la persona se senta acompanyada, acollida i segura al iniciar el camí de l’acceptació».

La idea és que si eres una persona amb VIH trobes en Lambda un espai segur, íntim i confidencial on resoldre els teus dubtes i, a més de poder consultar informació fiable, compartir les teues inquietuts i ajudar-te a empoderar-te per a viure la teua vida sense temors, sent capaç de fer front a possibles situacions de discriminació i l’estigma (social, sexual, laboral, etc.) al que també li fem front. 

«Cal ser conscient que el VIH és només una situació serològica, és a dir, has d’assimilar-ho com una cosa més de la teva vida; no la única que te defineix. És fonamental aprendre a conviure amb el diagnòstic; primer, jo a nivell personal, individual, per a poder després desmuntar la serofòbia a nivell social», afirma Salmerón, perquè la serofòbia que existeix en moltes esferes de la vida quotidiana dificulta l’integració del diagnòstic. «Tindre un major recolzament social es tradueix en una millora de la qualitat de vida i major seguiment dels tractaments», assegura.

Per això, «des dels nostres serveis d’atenció al VIH per a persones LGTB+, ajudem a la persona amb VIH a guanyar, poc a poc, la confiança i la seguretat en sí mateixa que li cal  per a sentir la qualitat de vida que tota persona necessita», explica este psicòleg, qui insisteix en què els serveis de Lambda d’atenció individual i grupal continuen funcionant en línia.

En este sentit, el Grup d’Ajuda Mutua Positiu de Lambda (GAM+), on participen persones que conviuen amb el VIH de diferents edats i perfils que comparteixen les seues vivències, és un bon exemple de què és possible mantindre el gaudi i la satisfacció sexual i social després del diagnòstic. 

Per últim, també s’enfrontem estos dies a la por a la covid-19 i les seues interaccions amb el VIH, i als dubtes de si formem part o no dels grups vulnerables. Per això, fa uns dies donàrem resposta a 10 preguntes bàsiques sobre VIH i Covid-19. Recordem la importància de recórrer a fonts fiables.

Share This