El 26 de abril de 2008 va tindre lloc el primer Dia de la visibilitat lèsbica per la igualtat de drets i oportunitats per a les lesbianes, sobretot, en l’espai públic
Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, reivindica la «ploma bollera» a través de diferents activitats organitzades al llarg del mes d’abril perquè aquest 26 d’abril es commemora el quinzé aniversari del primer dia de la visibilitat lèsbica. Des del 26 d’abril de 2008 tenim avanços a celebrar, però continuem fent-nos visibles perquè encara hui continuen la invisibilitat i les opressions que ens portaren als carrers ara fa 15 anys.
«Hem d’agrair a les lesbianes que començaren a ocupar espais públics abans que nosaltres, defensant que qualsevol dona lesbiana té dret a ser i mostrar-se tal com és, en tota la diversitat de les dones lesbianes», conta Estefanía Rabadan, sòcia de Lambda. Per exemple, hui en dia hi ha més representació social de les lesbianes en mitjans de comunicació, però només es representa un tipus de lesbiana, la femenina i es deixa de banda la bollera camionera o butch, les primeres que varen eixir als carrers.
A més, les activistes LTB afirmen que no totes les dones poden visibilitzar-se com lesbianes en els espais que ocupen en la seua vida diària que pot ser en una gran ciutat o a l’àmbit rural o en una feina molt sexualitzada. Segons un estudi de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+) de 2020, una de cada 10 dones lesbianes no vol visibilitzar-se en el seu treball per por a ser objectiu de bromes o d’aïllament.
Encara hi ha persones intolerants que no reconeixen la diversitat afectiva i sexual, de gènere i familiar, per això, des de Lambda continuen denunciant les discriminacions lesbofòbiques i masclistes que pateixen les lesbianes:
- La inclusió de la diversitat afectiva-sexual, de gènere i familiar en els currículums dels centres educatius que visibilitzen la realitat i drets de les dones lesbianes, a més d’actualitzar els recursos pedagògics que es treballen a les aules.
- La implantació de mesures dirigides a erradicar la discriminació masclista i lesbofòbica dins de l’àmbit laboral.
- La formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques, així com dels cossos i forces de seguretat de l’Estat sobre les realitats i necessitats específiques de les dones lesbianes.
- La integració de protocols d’atenció mèdica i ginecològica específics, adaptats a les dones lesbianes.
- El dret a la protecció internacional per a dones lesbianes en l’estat espanyol, en igualtat de condicions a les de la resta de sol·licitants, atenent especialment les múltiples violències que pateixen per la seua orientació sexual i identitat de gènere als seus països d’origen.
- El reconeixement a les famílies monomarentals d’una baixa doble perquè tinguen el mateix temps de baixa que les famílies biparentals per a criar a les seues criatures.
Programa de la visibilitat lèsbica
La primera activitat per la visibilitat lèsbica serà la presentació del documental “Huellas: relatos de amor desde lo íntimo a lo político”, un diàleg entre experiències de lesbianes feministes en Bogotá (Colòmbia) i disciplines artístiques com la dansa, poesia, il·lustracions, stop motion, música o performance. Tindrà lloc el dijous 20 d’abril, a les 19:00 hores, a la sala Fernando Lumbreras de la seu de Lambda i es contarà amb la presència de la seua directora, Esther Martín Pineda.
El mateix 26 d’abril, a les 9:30 hores, dones de Lambda participaran en les III Jornades de Recerca LGTBI+ organitzades pel Col·lectiu estudiantil LGTB+ de la UV-EG, nascut en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. A més, Lambda ha llançat una campanya en xarxes socials en què presenta a dones referents del moviment lèsbic i tota la seua diversitat com ara Audre Lorde, Ochy Curiel o Judith Butler.
Per últim, el 28 d’abril, a les 22:00 hores, tornarà la bolloparty en el local Planet de València. Serà un espai no mixte, lliure de transfòbia, racisme i capacitisme, on les persones no binàries seran benvingudes.