Lambda, amb la col·laboració de la Federació estatal de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, ha desenvolupat durant el mes de març una sèrie de tallers de salut sexual per a la promoció d’hàbits saludables entre dones trans i homes que exerceixen el treball sexual a València.
Aquest programa d’atenció a treballadores i treballadors del sexe, en el qual s’engloba aquesta acció, es porta realitzant anualment per Lambda des de fa més d’una dècada i està subvencionat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través de la Secretaria del Pla Nacional sobre la Sida.
Els tallers, realitzats en les tres primeres setmanes de març en la seu de Lambda, han comptat amb la participació de dues dotzenes de dones trans i altres dues d’homes. Les persones assistents als tallers, amb una edat mitjana entre els 30 i els 40 anys, són principalment de nacionalitat espanyola o origen llatinoamericà.
Els tallers ofereixen formació sobre salut sexual i temes d’interès com els tractaments com a prevenció del VIH: la Profilaxi Pre Exposició (PrEP) i la profilaxi post exposició (PPE). També s’han tractat temes de rellevància com la importància d’aconseguir l’estat de indetectabilidad en les persones que conviuen amb VIH i les diferents proves diagnòstiques existents per a la detecció del VIH, com la prova ràpida que realitza Lambda o el recent autotest de VIH disponible en farmàcies des de fa escassos mesos.
L’objectiu dels tallers, segons indica el tècnic de Lambda que gestiona aquest projecte, Rafa Ruiz, “és aportar coneixements específics i nous com els nous tractaments preventius del VIH i fer un recordatori dels principals hàbits de salut sexual a tenir en compte per una persona que es dedique al treball sexual”.
Segons Ruiz, “les persones treballadores del sexe s’han queixat durant els tallers de la falta d’informació i de conscienciació dels clients en matèria de salut sexual. Són elles, els qui en molts casos han de fer un gran esforç per a introduir mitjans preventius com el preservatiu per a l’evitar la transmissió d’infeccions de transmissió sexual”.
El programa de Lambda d’atenció a treballadores i treballadors del sexe, a més de realitzar tallers formatius en salut, efectua durant tot l’any repartisc de material preventiu i ofereix informació personalitzada sobre salut sexual i atenció a necessitats d’índole sociosanitària, tant en la seu de Lambda com en els espais de treball sexual de carrer i habitatges particulars.