La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en marxa una campanya publicitària per a estes festes nadalenques que té com a objectiu conscienciar la societat en la compra de joguines lliures d’estereotips de gènere, com un pas més en la construcció d’una societat igualitària i diversa en què tinguen cabuda diferents sensibilitats.
La campanya “El joguet no té gènere“ s’ha posat en marxa en col·laboració amb Lambda, i naix de la idea d’un grup d’estudiants* de la Universitat Politècnica de València, del Campus Universitari de Gandia, que es van posar en contacte amb la nostra associació amb l’objectiu de desenvolupar una campanya sobre el gènere i les joguines i que han realitzat i cedit la campanya a Lambda de forma totalment desinteressada.
Amb esta campanya es pretén recordar que són els adults i les empreses els que determinen que un joguet és per a nens o per a nenes, i demana que els pares i mares no posen límits a l’espontaneïtat dels xiquets i xiquetes, ja que les opinions de la família són vitals per a educar en igualtat de gènere.
La campanya, que es difondrà en televisions, premsa escrita i plataformes digitals, vol ser transversal, ja que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat: igualtat de gènere, diversitat i el dret a jugar. Com va explicar la Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació de la campanya, “una de les bases sobre la qual es construeix i perpetua la desigualtat és la donada per l’assignació de rols per gènere, que d’una manera tan explícita es pot veure en les joguines, per això és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”.
Per la seua banda, Mar Ortega, vocal de Delictes d’Odi de Lambda, va voler remarcar que “esta campanya no va dirigida a xiquets i xiquetes LGTB, sinó a qualsevol infant, ja que totes i tots poden sofrir assetjament per no comportar-se amb els rols de gènere establerts que marquen com ha de ser i què li ha d’agradar a un xiquet o a una xiqueta”.
*Rafa Porta, Àngela Revert, Lara Tomàs, Begoña Garrido, Maria Pérez-Cejuela, Yasmine Hairech, Andrea Homsani, Rosa Adrià, Ana Lacruz, Joan Albero i Sara Barber.