26 d’abril. Dia de la Visibilitat Lèsbica
Amb el lema “Lesbianes sempre visibles”, l’associació LGTB ha animat a convertir espais socials, de treball o virtuals en llocs segurs on les dones lesbianes puguen mostrar-se lliurement.
Hui, 26 d’abril, com des de fa 9 anys, Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, trans i bisexuals celebra el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una activitat per a la qual, el col·lectiu ha demanat aquest any la participació i implicació de tota la ciutadania. “El fet de creure en la igualtat i la llibertat és prou motiu per a fer de la lluita de les dones lesbianes la lluita de tota una societat, per això hui és el nostre dia, però la seua defensa ens pertany a totes i tots independentment de la nostra orientació sexual” afirma Jessica Vega, coordinadora del grup de Lesbianes de Lambda.
Per açò, des de Lambda aquest any la lluita per la visibilització s’ha fet a escala global demanant a ajuntaments, entitats socials, sindicals i polítiques, i la ciutadania en general, que participen en la campanya #LesbianesSempreVisibiles. Es tracta d’una campanya de visibilització en línia, que persegueix l’objectiu de convertir diferents espais en llocs de seguretat perquè les dones lesbianes puguen mostrar-se lliurement. “Volem una societat on les dones lesbianes siguen visibles per viure una vida plena i lliure. Perquè la felicitat és impossible dins de l’armari.” remarca Jessica. La campanya que tindrà lloc durant tota la jornada de hui, incideix en la doble lluita que les dones lesbianes pateixen diàriament. Una doble discriminació que té el seu origen en un sistema heteropatriarcal que invisibilitza i estigmatitza a les dones lesbianes pel fet de ser dones però també lesbianes. “La nostra lluita ha de ser sempre més forta, més constant, més complexa i més contundent.” indica Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.
A banda d’aquesta activitat, des de Lambda recorden que el dia de la visibilitat Lèsbica també ha tractat d’estendre’s amb altres actuacions al llarg d’aquestes setmanes. Així, des del grup de Lesbianes, es va celebrar el passat dia 22 una lectura de poemes de diferents dones autores com Gloria Fuertes o Emily Dickinson i el 29 d’abril està prevista l’organització d’una xarrada-col·loqui per debatre al voltant de la situació social i de desigualtat que poden trobar-se les dones lesbianes en l’àmbit jurídic.
Aquest any, a més, Lambda s’uneix a les demandes que es llancen des de la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales (FELGTB) al respecte de la situació d’aquest col·lectiu, En aquest sentit exigeixen:
- L’aprovació d’una legislació que protegisca a les dones lesbianes i que penalitze a qui les discrimina. És de vital importància aprovar sense més demora una Llei d’Igualtat LGTB.
- La fi de la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida a través de la sanitat pública. És un dret emparat per la llei i no pot ser soscavat pel fet de no tenir parella masculina.
- Protocols i formació específica i adequada del personal sanitari. Ha d’existir un major compromís en el foment i la protecció de la salut sexual de les dones que tenen sexe amb dones.
- Formació del personal docent sobre diversitat sexual, de gènere i familiar; així com protocols d’actuació per a la detecció de casos d’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere.
- La integració d’una perspectiva de lluita contra la lesbofòbia en les accions de les organitzacions sindicals.
- Formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques sobre la realitat i necessitats de les dones lesbianes.
- La promoció de mesures i defensa, des de les institucions de l’Estat, per a acabar amb la LGTBfobia institucional que existeix en més de 70 països del món, on ser lesbiana es condemna amb la persecució o fins i tot amb la mort.
Des de Federació i dins de la campanya ‘Por la Visibilidad de las Mujeres Lesbianas en el Mundo’, insisteixen: “L’aprovació de l’esborrany de Llei Igualtat LGTBI que va presentar FELGTB el passat mes de setembre és fonamental perquè les dones lesbianes puguen fer el pas de ser visibles en la nostra societat. Actualment encara existeixen moltes barreres discriminatòries que els impedeixen fer un pas tan important en la seua vida com és eixir de l’armari”.