Performances, tallers de formació, campanyes en línia i participació ciutadana són les activitats que Lambda, col·lectiu de Lesbianes, gais, persones trans i bisexuals, ha organitzat al voltant d’una setmana per a denunciar que el món continua sense ser un espai segur per a les persones LGTB.
Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals commemora el 17 de maig a València el Dia Internacional contra l’LGTBfòbia, data en què es recorda mundialment l’eliminació de l’homosexualitat del llistat de malalties per l’OMS, amb tota una setmana carregada d’activitats. L’any en què Espanya serà seu mundial de l’Orgull LGTB des de l’organització recorden que, encara, existeixen molts països on ser persona LGTB es considera un delicte i es fa pagar amb penes de presó, tortures i, fins i tot, la mort. “Les múltiples violències que patim lesbianes, gais, persones trans i bisexuals continuen produint-se, sovint sense que les societats democràtiques no els presten l’atenció necessària.” Indica Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.
Com ja ve sent habitual, l’acte central consistirà en la representació d’una performance, sota el nom “Cabaret contra l’LGTBfòbia”. Segons Mariano Mondragón, coordinador del Grup de Drets Humans de Lambda, “enguany la performance tractarà de reflectir l’absurd de l’LGTBfòbia i de les situacions i postures que l’afavoreixen.” Per la seua banda, Imma Antequera, també coordinadora del grup, afegeix: “Per a tancar l’acte, farem la lectura del manifest. Volem exigir especialment a les institucions públiques de tots els nivells político-administratius que complisquen els compromisos internacionals i s’impliquen en el desbloqueig de la terrible situació que pateixen les persones refugiades, així com totes aquelles migrants que han arribat a València buscant noves oportunitats i una vida millor.”
Des de Lambda, aquest any també està prevista una campanya a les xarxes socials on generar espais de seguretat per a totes les persones LGTB. La campanya sota el lema #EspaiLliuredeLGTBfòbia està prevista per al mateix 17 de maig, i tractarà de convertir els espais habituals en espais segurs per a estimar en llibertat. Boronat indica: “Volem que cada persona, partit polític, institució o entitat, tant pública com privada, es posicione en contra de l’LGTBfòbia a les xarxes socials marcant el seu mur, la seua pàgina o el seu negoci, com un espai lliure d’odi.” i afegeix: “sols amb un posicionament clar front a aquest problema ens ajudarà a eliminar-lo definitivament.”
Per altra banda, l’organització ha definit de cara a aquesta setmana diferents activitats i trobades formatives i lúdiques. D’una banda el passat 12 de maig, David Garfella, coautor de la plataforma Policia i Diversitat, des de l’àmbit de la Policia Local, oferia a la seu de l’entitat el Taller “Interculturalitat, víctimes i delictes d’odi”. Una activitat enfocada a persones refugiades que sol·liciten asil polític per orientació sexual i/o identitat de gènere. La previsió d’actes acabarà el dia 20 amb un sopar de pa i porta a la seu de Lambda.
Des del grup de Drets Humans, Antequera, recorda també la importància d’aquest dia dins del calendari de fites aconseguides per l’entitat gràcies a la placa que des de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’ajuntament de València instal·larà a la plaça del Mercat. “Que el nom de Margarida Borràs, primera dona valenciana ajusticiada en 1460 per la seua identitat de gènere estiga present en la plaça on va ser assassinada és un símbol per a totes les persones víctimes d’LGTBfòbia.” La inclusió de destacades personalitats històriques LGTB en els noms de carrers, places i avingudes de les ciutats i pobles, així com en la realització de fites escultòriques, ressaltant el seu paper en la lluita per la igualtat fou una de les moltes peticions que Lambda va dirigir als diferents partits que es presentaven a les eleccions en 2015. Un fet que Boronat remarca: “Amb gestos com aquest avancem cap a un País Valencià més divers i ric. Encara queda molt de camí per fer però, de segur que els nostres passos partiran sempre d’aquesta plaça on es podrà llegir el nom d’una de les primeres lluitadores de la Resistència Trans.”