Desvelem les obres guanyadores del festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar Mostra La Ploma!
La pel·lícula documental brasilera Indianara obté el Premi del jurat al millor llargmetratge documental, dotat amb 1.500 euros. Dirigida per Aude Chevalier-Beaumel i Marcelo Barbosa en 2019, el jurat ha considerat com «un potent relat documental que transcendeix la intensa i motivadora vida personal del seu protagonista i que, mitjançant una àgil estructura de narració inductiva, aconsegueix impactar emocionalment, al mateix temps que contextualitza la realitat de tot un col·lectiu invisibilitzat i especialment vulnerable».
Indianara Siqueira és una dona trans, treballadora sexual, líder política i gestora de la casa Nem, un espai que forma part de la resposta popular davant els sectors ultraconservadors que controvertidament prenen el govern del Brasil i intenten fer callar, entre altres, les veus de la comunitat LGTB+. Per al jurat, «el seu protagonista encarna de manera emotiva i sincera els valors de la resiliència, la sororitat i l’apoderament de les dones en un context polític especialment complicat».
Aude Chevalier-Beaumel agraeix aquest guardó, mira el video!
La pel·lícula estatunidenca Welcome to Chechnya, de David France, s’ha fet amb el Premi del públic al millor llargmetratge documental, amb una dotació de 500 euros. Aquest treball destaca pel seu excepcional valor com a document històric sobre la terrible vulneració dels drets humans a Txetxènia i la valenta labor de la xarxa d’activistes que es mobilitza per a protegir a les víctimes de l’LGTBfòbia institucional instaurada en aqueix país.
El jurat de la secció de llargmetratges ha estat integrat per Juan Vicente Aliaga, Tatiana Sentamans i Valeria Vegas.
Curtmetratges guanyadors
El Premi al millor curt de ficció, dotat amb 900 euros, és per a Hands and Wings, de Sungbin Byun, projectat dins del cicle Diversitats. Presenta la història de Mi-Sook, que ajuda el seu fill Woo-Sung amb la masturbació perquè ell té una discapacitat que li impedeix masturbar-se sol. Un dia, Woo-Sung rebutja l’oferta d’ajuda de la seua mare.
Es tracta d’una pel·lícula coreana que no deixarà indiferent a ningú. Aquesta xicoteta història aborda de manera directa, però intensament poètica, la batalla invisible que lliuren les persones amb diversitat funcional enfront d’una societat que els obstaculitza gaudir del plaer del desig sexual, sobretot quan es tracta de persones homosexuals. Una temàtica que continua sent un tabú social sobre el qual és necessària una profunda reflexió.
Escolta el seu director, que s’ha alegrat molt amb la notícia del premi.
En el mateix cicle s’inclou Transversales, de Raffaella Gnecco i Jorge Garrido, curt que ha rebut el Premi al curt amb la millor perspectiva educativa, finançat per Culturama i reconegut amb 300 euros. El documental presenta, a través de la trobada d’un grup de joves que personifiquen la interseccionalitat de les identitats i la riquesa de la convivència respectuosa en diversitat, la varietat de circumstàncies que ens constitueixen com a persones i com aquesta diversitat ha de servir per a entendre’ns socialment.
«La pel·lícula transmet alegria, ganes de canviar el món i d’aconseguir una societat més justa. Un exemple que la ciutadania del futur és, més que mai, la ciutadania del present», apunta el jurat.
Mi pequeño gran samurai, d’Arantza Ibarra, s’inclou en el cicle Vivències Trans i rep el Premi al millor curt documental, amb una dotació de 900 euros. «Es tracta d’un intens viatge emocional que mereix ser escoltat», afirma el jurat, «memòria compartida de les tremendes dificultats que afronten les persones trans menors d’edat per a obtindre el reconeixement social de la seua identitat».
Recull els dos últims anys després de la mort per suïcidi del jove trans Ekai Lersundi amb intenció de reivindicar la seua figura i la lluita de moltes altres persones trans a Euskal Herria. Aquesta història «es construeix sobre l’afligit però poderós testimoniatge d’una família que se sobreposa al dolor per a convertir-se en defensora dels drets del col·lectiu trans», assegura el jurat. I segueix: «Aquesta mirada a la intimitat d’Ekai, la seua vida i el llegat que ens deixa a la comunitat LGTB+ amb un missatge clar: hem de seguir avant pels qui vénen».
El jurat encarregat d’atorgar els premis als curtmetratges ha estat conformat per Anna Gullem Montoro, Mar Ortega i María Staiano.
Balanç de la VI edició de Mostra La Ploma
Com a balanç d’aquesta particular edició que, per primera vegada, s’ha fet a través d’una plataforma digital, Luis Noguerol, director del certamen, destaca que «2020 consolida el festival com a necessari referent cinematogràfic i cultural per la diversitat sexual, de gènere i familiar en la Comunitat Valenciana».
Les circumstàncies excepcionals han obert noves vies de treball per a augmentar les activitats, i amb això, reforçar les bases d’una societat més implicada en el respecte a la diversitat des de l’art i la cultura. Noguerol també ha agraït la seua participació i treball al jurat, a l’equip del festival, al voluntariat de Lambda i a les entitats col·laboradores.
Demà diumenge, 20 de desembre, Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, donarà per conclosa la sisena edició de Mostra La Ploma. Es podrà accedir de nou, mitjançant la plataforma digital Festhome TV –com ha sigut habitual durant el festival–, a la projecció del llargmetratge guanyador del premi del jurat, així com als 4 cicles de curtmetratges, inclosos els curts guardonats.