Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Les nostres companyes i companys del GATT prepararen una xarrada sobre la situació actual de les Lleis trans que va despertar molt d’interés. A més de gent del GATT i de famílies trans, van participar vora unes 20 persones entre mares i pares, estudiants de secundària, gent del món de la integració social, del dret i de la psicologia.

Es va fer una breu introducció on presentaren diferents persones trans i com havien sigut les seues vides en els últims anys, com una mostra representativa de la situació que ha viscut el col·lectiu trans en la nostra societat al llarg del temps.

Recordàrem, al parlar de les discriminacions històriques que ha sofert el col·lectiu trans institucionalment, socialment i mediàticament, el cas de Sonia Rescalvo, una dona trans que va ser assassinada per una banda neonazi el 1991 a Barcelona.

lleis trans

A continuació, es va fer un repàs de la legislació estatal i autonòmica, i es va revisar la Llei 8/2017, de 7 d’abril, integral de reconeixement del dret a la identitat i a la expressió de gènere en la Comunitat Valenciana, i es varen repassar també altres successos importants.

Sobre el canvi de nom i menció de sexe, cal insistir que hi ha diferència entre allò que diu la llei i el que interpreten els Registres Civils, de manera que en moltes ocasions, encara que estiga la llei, es sotmet a les persones trans que sol·liciten el canvi en el registre a situacions humiliants.

En relació a les persones trans menors d’edat, també hi ha diferència entre els drets recollits per la llei i la seua aplicació pràctica, que es fa impossible sense el consentiment de les persones progenitores. 

Això deixa a moltes menors desemparades i en la situació d’haver de triar entre una opció dolenta i una pitjor:

  • esperar fins a complir la majoria d’edat
  • involucrar els serveis socials i la justícia

lleis trans

Ronda de preguntes

També es deixà temps per a les preguntes de les persontes assistents, ja que sempre resulta formativa la participació i serveix per a resoldre dubtes que puguen quedar i per a establir debats dels que totes aprenem. 

S’abordaren en aquest moment dos aspectes d’actualitat de les realitats trans:

  • les persones trans dins de l’àmbit esportiu
  • les formacions en diversitat sexual, de gènere i familiar en centres educatius, tant per a l’alumnat com per al professorat.

Sobre aquest últim punt, aprofitem per a recordar que l’equip d’educació de Lambda ofereix estes formacions a qualsevol centre que les sol·licite, a través del Pla Divèrsia.

Share This