Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Enguany centrem la commemoració del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva en la importància de la prevenció en parelles serodiscordants, és a dir, aquelles en que una de les persones és positiva en VIH i l’altra, negativa, i recordem que la Profilaxi preexposició o PrEP redueix en un 99% el risc de contraure VIH en relacions sexuals si es pren diariament.

«Una de les primeres reaccions davant d’un diagnòstic positiu de VIH és la por, per la persona mateixa i per si ha pogut infectar alguna persona més», explica Tina Belando, psicòloga responsable dels programes de salut sexual de Lambda. «També solen pensar que cap parella voldrà estar amb elles, degut, principalment, a l’estigma social cap a les persones amb VIH, però això no és cert», afegeix. 

El desconeixement general sobre l’evolució que ha hagut en els darrers anys respecte als tractaments preventius i de control de la càrrega vírica és gran: «Molta gent encara no sap que les persones amb VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH», explica la tècnica del col·lectiu LGTB+.

Per això, enguany orientem la campanya a donar esperança a les persones amb VIH amb la història d’una parella serodiscordant del grup LGTB positius de Lambda que es comparteix hui a les nostres xarxes. Ací un extracte: 

«Havia arribat a pensar que jo només podria tindre vincles afectius amb persones que tingueren VIH, que només elles podrien estar en la meua onda. Aixiò era el que jo pensava. Però tu em demostrares que m’equivocava:
— Ara que ho saps, vols continuar amb mi?
— Clar, de debó ho dubtes?
No em jutjares, no tingueres problema de cardar amb condó, vulgueres acompanyar-me, i no només a l’hospital». 

La PrEp en parelles discordants

Les parelles serodiscordants existeixen i el preservatiu no és l’únic mètode de prevenció per a les parelles en què una de les persones té VIH. La Profilaxi preexposició o PrEP és una combinació de dos medicaments per al VIH d’ús diari que redueix el risc de contraure el VIH en les relacions sexuals en aproximadament un 99% si es pren de forma constant.

Continuem també reclamant la promoció de la prova del VIH i la prevenció combinada en tot el circuit assistencial, així com el desenvolupament del Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte Associada al VIH, junt a la resta d’entitats que conformen Calcsicova, la Coordinadora d’Associacions de VIH-sida de la Comunitat Valenciana, i CESIDA, la coordinadora estatal.

No obstant això, insistim que qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de realitzar-se proves d’ITS almenys una vegada a l’any per a evitar diagnòstics tardans i, així, parar la transmissió del virus. «Accedir als tractaments el més prompte possible millora la qualitat de vida de les persones amb VIH i frena la transmissió del virus», assegura la responsable dels programes de Salut Sexual.

És fonamental també cuidar la salut mental de les persones que reben un diagnòstic de VIH i de les seues parelles i, en aquest sentit, portem endavant un programa d’atenció virtual a persones recentment diagnosticades de VIH i també hi ha un grup de recolzament a persones LGTB+ positives dins de l’entitat. Per a participar d’aquest grup cal escriure a lgtbpositius@lambdavalencia.org.

A més, durant tot l’any es reparteix material preventiu i s’ofereix informació personalitzada sobre salut sexual i atenció a necessitats d’índole sociosanitària, tant en la seu de Lambda, amb cita prèvia, com en els espais de treball sexual de carrer i habitatges particulars.

Share This