Enguany Mostra La Ploma, el festival internacional de cine y cultura por la diversidad sexual, de género y familiar, es transforma en una exhibició digital que tindrà lloc de l’11 al 20 de desembre a través de la plataforma Festhome TV, a causa de les dificultats sanitàries per a reunir persones en una sala de manera presencial. “Volem oferir continguts audiovisuals LGTB+ de qualitat de la forma més segura possible i arribar al major nombre de persones, per la qual cosa en les circumstàncies actuals ens sembla la millor fórmula possible” comenta Luis Noguerol, responsable del certamen.
Ja podem revelar algunes de les característiques d’aquesta edició a menys d’un mes de la inauguració oficial, que es durà a terme al Centre del Carme Cultura Contemporània amb una projecció presencial d’aforament limitat, sempre que les condicions sanitàries ho permeten.
La secció oficial de curtmetratges a concurs comptarà amb un total de 20 obres distribuïdes en quatre cicles diferents, mentre que la secció oficial de llargmetratges documentals comptarà amb 6 obres participants de les quals ara com ara només s’ha donat a conéixer el títol de l’obra inaugural: Beyond the visible – Hilma af Klint. La resta de la programació es donarà a conéixer el pròxim 26 de novembre.
Hilma af Klint, visibilitat i creació de noves referències LTB
L’elecció d’aquesta obra com a pel·lícula inaugural és tota una declaració d’intencions per part del festival, que durant la present edició destacarà el paper de les dones lesbianes, trans i bisexuals.
Hilma af Klint és una pionera de l’art abstracte que ha quedat oculta per noms com Kandinsky o Klee però, sobretot, per l’opressió d’una societat patriarcal que ha impossibilitat la capacitat creativa de les dones i que relega a les artistes de tots els temps a l’oblit. Malgrat no ser-li reconegut, Hilma va ser la precursora de l’art abstracte i va fer la seua primera exposició en 1904, mentre que Kandinsky, a qui se li atorga la paternitat del moviment, va muntar la seua exposició en 1911.
A més, la figura d’aquesta inusitada artista transcendeix la seua faceta creativa, ja que va ser capaç de mantindre una vida al marge de convencions socials. Mai es va casar, va construir un entorn de confiança al costat d’un grup de dones, i va conviure durant gran part de la seua vida amb una companya. Tot això li va suposar ser apartada dels cercles socials i artístics i repudiada per quasi tota la seua família.
El documental –que a Espanya només ha pogut veure’s en una projecció a l’auditori del Museo Guggenheim Bilbao, de la mà del Festival Zinegoak– recupera la seua memòria i deixa clara la importància d’aquesta artista, l’obra de la qual va aconseguir veure la llum per primera vegada l’any 2014.
Al costat de la pintora, l’activista trans brasilera Indianara serà un altre dels noms propis d’aquesta edició que pretén donar visibilitat a noves referències històriques i actuals per a la comunitat LGTB+.
Cartell de la IV edició
Per proximitat en el calendari, el cartell de la present edició connecta la celebració del festival amb les festes nadalenques mitjançant una ploma blanca que suggereix un delicat floc de neu caigut sobre un intens fons rosa. “Es tracta de provocar la reflexió sobre la visibilitat de la comunitat LGTB+ dins dels espais familiars i de sociabilització més íntims, que es fa més palés en aquestes dates, i durant les quals encara massa persones es tanquen en l’armari”, explica Noguerol.