Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) reivindica, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Sexuals i Reproductius que es va commemorar el dissabte 28 de setembre, l’accés gratuït a través del Sistema Nacional de Salut per a totes les persones amb capacitat de gestar.

La Federació denuncia que, durant la passada campanya electoral, el PSOE va prometre retornar aquest dret, arrabassat en 2013 a les dones lesbianes, bisexuals i sense parella, abans de juny de 2019 i, fins hui, no ha complit amb el seu compromís. A més, la presidenta de FELGTB, Uge Sangil, exigeix que aquesta modificació legal incloga també als homes trans, tal com la Federació va traslladar a l’executiu quan aquest va sol·licitar aportacions als col·lectius per a dur a terme la modificació. “Els homes trans tenen capacitat per a gestar i han de poder exercir aquest dret en igualtat de condicions”, afirma.

A més, la FELGTB recorda que les persones amb VIH i especialment les dones amb VIH, continuen trobant traves a l’hora d’accedir a les tècniques de reproducció assistida perquè es continua considerant a aquestes persones vectors d’infecció. En aquest sentit, FELGTB també reivindica el dret de les persones amb VIH a gaudir d’una sexualitat plena, ja que les persones amb càrrega viral indetectable no transmeten el virus a altres persones.

D’altra banda, la FELGTB recorda la importància de l’obligatorietat d’una educació en diversitat afectiu-sexual, familiar i de gènere que incloga formació en sexualitat adaptada a les diferents edats, perquè totes les persones independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere cresquen disposant de la informació necessària per a conéixer els seus drets, sàpien com prevenir infeccions de transmissió sexual (ITS) i puguen desenvolupar una sexualitat més plaent i segura.

En aquest sentit, el coordinador del grup de Salut Integral de FELGTB, Rubén Mora, recorda que “aquest tipus d’educació, al marge de ser una estratègia eficaç contra la LGTBIfòbia, garanteix que les persones puguen prendre decisions lliures sobre la seua vida sexual i reproductiva i és que, des de FELGTB, reivindiquem que es reconega l’autonomia de cada persona per a decidir sobre el seu propi cos i sobre la seua sexualitat, incloses les persones amb qualsevol mena de diversitat funcional”.

No obstant això, el representant de FELGTB recorda que, hui dia, aquesta formació no és obligatòria en totes les Comunitats Autònomes i incideix en la necessitat urgent d’aprovar la Llei Estatal d’Igualtat LGTBI per a garantir que tot l’alumnat, independentment del lloc en el qual residisca, tinga garantit el seu dret a rebre una educació que li facilite una sexualitat més segura i plaent, així com tindre un coneixement més ampli sobre les diferents realitats afectiu-sexuals, familiars i de gènere que integren la societat en la qual viu.

Polítiques adapatades per a garantir la salut sexual de les persones més vulnerables

La FELGTB també considera prioritari vetlar per les persones més vulnerables, discriminades i/o estigmatitzades, com poden ser les persones trans treballadores del sexe o les persones amb VIH, entre altres. Així, en el marc del Dia Internacional dels Drets Sexuals i Reproductius, exigeix el desenvolupament de polítiques centrades en la persona, que contemplen aquestes vulnerabilitats i que incloguen intervencions adaptades a les seues necessitats específiques.

En aquest sentit, Mora assegura que “per a protegir els drets sexuals de les persones trans que exerceixen el treball sexual és necessari promoure condicions laborals que faciliten la cura de la seua salut i oferisquen alternatives laborals per a aquelles persones que així ho expressen”.

Igualment, recorda que “les dones trans treballadores del sexe van sumant vulnerabilitats, ja que estan exposades a múltiples discriminacions en ser dones, persones trans i, en molts casos migrants, situació que fa que estiguen exposades a l’exclusió, diferents tipus de violència, a la transmissió de ITS i a altres factors relacionats amb la salut”.

Així mateix, assegura que “cal promoure sinergies entre les administracions i les entitats LGTBI per a cooperar en el desenvolupament de polítiques i plans estratègics per a l’abordatge del chemsex o per a la prevenció i control del VIH i unes altres ITS, entre altres aspectes. Les entitats LGTBI som els qui podem detectar de forma més eficaç les necessitats de la nostra comunitat i els qui articulem estratègies adaptades i específiques a aquestes necessitats”.

I és que, segons l’expert, “l’atenció a aquestes realitats requereix que els serveis d’atenció soci-sanitària tinguen integrada la perspectiva LGTBI i, per a això, és fonamental que el personal sanitari dels organismes públics tinga també formació en diversitat afectiu-sexual, familiar i de gènere”. A més, incideix que “és fonamental oferir una sanitat gratuïta i universal, ja que la població LGTBI migrant és la més afectada”.

Share This