Les Jornades Trans Lambda ’18 que s’emmarquen dins de l’Octubre Trans 2018, es van celebrar els passats dies 19 i 20 d’octubre. Dirigides a les persones Trans i al Voluntariat de Lambda, van oferir un intens programa en un ampli ventall de temes que preocupen a les persones trans.
Ponència I – Eduardo Simón
Atenció quirúrgica a persones Trans a la UIG de València
Van començar amb la ponència del Dr. Eduardo Simón, cirurgià en cap de l’hospital La Fe, amb la ponència “Atenció quirúrgica a persones Trans a la UIG de València”.
El Dr. Eduardo Simón a la seua ponència ens va explicar quins tipus de cirurgies estan duent a terme a La Fe, que són totes les que entren a la cartera de serveis aprovats a la Llei Trans Valenciana; la preparació prèvia a les operacions; les complicacions que poden hi haure durant o després de les operacions. També ens va explicar la formació que va dur a terme per poder fer a questes operacions amb seguretat i amb bons resultats. Com ara anant a formar-se amb els millors cirurgians en aquestes operacions als EEUU i a Europa, tot pagant-s’ho ell mateix sense cap suport institucional per a la seua formació. Entre altres va estar formant-se amb el Dr. Monstrey. També va incidir en la necessitat de que la Sanitat Pública invertisca en la formació de més professionals en aquestes cirurgies.
Ponència II – Felipe Hurtado
Atenció Psicològica a les Persones Trans a la UIG de València
La següent ponència va estar a càrrec del Dr. Felipe Hurtado, psicòleg i coordinador de la UIG de València, amb el títol l’“Atenció Psicològica a les persones Trans a la UIG de València”. En ella ens va explicar la perspectiva d’acompanyament a les necessitats de la persona trans que ell intenta donar-li a la seua tasca, a més d’explicar-nos que ell és l’encarregat d’avaluar l’estat de salut que té la persona trans que arriba a la seua consulta. També ens va informar de la funció que desenvolupa amb les famílies i amb els centres educatius de les persones trans que tracta. Per a ell és molt important que l’entorn de la persona trans puga fer el procés de transició al mateix temps per a afavorir un millor desenvolupament d’aquesta. Una de les idees més importants que ens va traslladar és que la UIG (Unitat d’Identitat de Gènere) va nèixer sense professionals adscrits única i exclusivament a ella ja que tant ell com el Dr. Marcelino Gómez com el Dr. Simón han d’atendre altres casos diferents al de les persones trans.
Ponència III – Marcelino Gómez
Atenció endocrina a les persones Trans a la UIG de València
La tercera ponència va estar la del Dr. Marcelino Gómez, endocrinòleg de la UIG de València, amb el títol l’“Atenció endocrinològica a persones Trans a la UIG de València”.
A la seua exposició, el Dr. Gómez, ens va explicar la importància de l’hormonació en les dosis adequades i, en cas de que la persona a tractar fume o prenga drogues, l’efecte nociu que pot tindre combinat amb l’hormonació. Ens va explicar que va hi haure una època en la que van atendre a persones trans posant en risc el seu treball ja que no estava regulat eixe tractament. També va remarcar la necessitat de formar a més professional en aquest àmbit per a poder atendre correctament a tota la població trans.
Amb aquestes tres ponències vam acabar la jornada del divendres 19 d’octubre.
Ponència I – Clínica Noval
Atenció Multidisciplinar a les persones Trans a la Sanitat Privada
El dissabte 20, vam començar amb la ponència de la infermera de Clínica Noval, Nerea, ja que el Dr. César Noval, Cirurgià plàstic, no va poder degut a que havia de realitzar una operació quirúrgica. Nerea, a la seua exposició l’”Atenció multidisciplinar a les persones Trans a la sanitat privada”, ens va explicar l’atenció psicològica, endocrinològica i quirúrgica que fan a la seua clínica.
Ponència II – Fran Fernández
Protocol d’Educació (Instrucció del 15 de desembre de 2016, del director general de Política Educativa, per la qual s’estableix el protocol d’acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l’expressió de gènere i la intersexualitat)
La següent ponència va estar a càrrec de Fran Fernández, docent i tècnic de Lambda, amb el títol “Protocol d’Educació (Instrucció del 15 de desembre de 2016, del director general de Política Educativa, per la qual s’estableix el protocol d’acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l’expressió de gènere i la intersexualitat)”. A la seua exposició ens va explicar com s’aplica el protocol d’educació i la importància que té que els centres educatius l’apliquen correctament per a afavorir el correcte desenvolupament del procés de transició de les persones Trans que puguen estar al centre. També ens va explicar que treballen amb les famílies, el professorat i l’alumnat. A més la seua funció, en els casos que ho requereix, es veu acompanyada del Grup Trans, del Grup de Famílies Trans i del Servei de suport a persones Trans de Lambda.
Ponència III – Vicent Bataller
Atenció Psicològica a les persones Trans a la Sanitat Privada
La tercera ponència del matí va estar a càrrec del Dr. Vicent Bataller, expert en acompanyament Trans/ Sexo/psicoterapèutic a persones trans, amb el títol l’”Atenció Psicològica a les persones trans a la sanitat privada”. Amb la seua llarga experiència des dels anys 90, ens va relatar com va anar evolucionant i com donava les gràcies a totes les persones trans que li havien ajudat a créixer com a professional. Va ressaltar la importància que té que com a professionals escolten realment a la persona que tenen davant, no com a pacient sinó com a una persona amb unes necessitats. Un altre punt en el que va incidir és en la necessitat de formació universitària de nous professionals especialitzats en temes trans.
Ponència IV – Núria Crusat
Llei Trans valenciana i Decret Trans valencià
La quarta ponència del dia va estar a càrrec de Núria Crusat Morell, Cap del Servei de Promoció de la Igualtat en la Diversitat, amb el títol “Llei Trans valenciana i Decret Trans valencià”. A petició seua, Àlec Casanova li va acompanyar en la ponència que van fer conjuntament. Es va explicar molt resumidament com ha evolucionat la situació jurídica de les persones trans des que abans de la Llei estatal de 2007 hi havia que anar a judici per canvi de nom i sexe al qual ens sotmetien a l’exploració del/a metge/ssa forense, la qual cosa és per si denigrant; per a passar a la Llei de 2007 amb la que el canvi de nom i sexe passa a ser un tràmit administratiu que tot i que siga incompleta i patologitzant va millorar la situació per a les persones trans; per a passar a la situació actual amb diferents Lleis trans autonòmiques, i dos propostes estatals de millora de la Llei de 2007. Núria també ens va explicar que el Decret de desenvolupament de la Llei Trans Valenciana es va publicar el passat agost i que contempla entre altres la gestió dels documents administratius de transició que ajudaran a les persones trans en superar els dos anys de tractament que ens hem d’esperar fins poder canviar el DNI. Un altre punt interessant que ens va comentar és el relatiu al Consell Consultiu Trans, que està en període de selecció de representants.
Ponència V – Mar Ortega
Delictes d’odi i com denunciar
La següent ponència a càrrec de Mar Ortega, ex-Coordinadora General de Lambda, va tractar els “Delictes d’odi i com denunciar”. Aquest tema és cada vegada més important degut a l’augment dels delictes d’odi sobre la població Trans. Amb la seua llarga experiència en l’atenció a víctimes de delictes d’odi, Mar ens va explicar on podíem anar per a denunciar, quins formularis, etc. però sobretot que no deixarem de denunciar ja que és molt important. No sols per nosaltres sinó per les possibles víctimes que puguen vindre després de nosaltres.
Ponència VI – Belén Espinar
Fisioteràpia en Postoperatori per a persones Trans
La sisena ponència del dia va estar a càrrec de Belén Espinar, Fisioterapeuta, amb el títol “Fisioteràpia en Postoperatori per a persones Trans”. Aquesta ponència ens va obrir els ulls sobre la importància del sòl pèlvic per a les operacions de genitals en persones trans. Tanmateix és un del punts que vam decidir exigir políticament incorporar a la cartera de prestacions de la sanitat pública per a persones Trans degut a la seua importància. I consegüentment, exigir la incorporació dels/les professionals de la fisioteràpia com a professionals de la sanitat pública.
Taller de Dildos – Anna Maria Staiano
La següent sessió va estar el “Taller de Dildos” a càrrec d’Anna Maria Staiano, artista transdisciplinaria feminista.
Ponència VII – Dáriel Saúl
”Apoderament Trans i la pressió social
L’última ponència a càrrec de Dáriel Saúl, coordinador del GATT (Grup d’Assessorament en Temes Trans) de Lambda i del GPT de la FELGTB, va versar sobre l’”Apoderament Trans i la pressió social”. En aquesta intervenció Dáriel ens va parlar sobre la necessitat de reivindicar un tracte igualitari i no discriminant per a les persones Trans i un empoderament que permetera a les persones Trans gaudir d’una vida plena i satisfactòria.
Taula d’experiències – Allan Segura, Kristal Calvo, Mai Chorda, Eva Tolosa i Encarna Álvarez
Per últim, vam tindre la “Taula d’experiències trans des de l’adolescència, l’adultesa i les famílies” en la que van participar Allan Segura, Kristal Calvo, Mai Chorda, Eva Tolosa i Encarna Álvarez (membres del Grup Trans de Lambda i del Grup de Famílies Trans de Lambda). Va ser molt emotiva i ens van transmetre moltes vivències.
Finalment vam acabar les Jornades celebrant-ho amb un pastís trans que, al igual que les galetes trans amb que vam obsequiar a les/els ponents, van estar fetes amb molt d’art i molta estima pel forn pastisseria Violeta de Xirivella a qui li volem agrair tan bon treball en tan poc de temps.
A Lambda pensem que aquest tipus de jornades ens beneficien a totes les persones per això volem agrair a les/els ponents que hagen participat i ens hagen aportat tant, a les persones assistents que en un cap de setmana amb gota freda s’hagen atrevit a vindre i a totes les persones voluntàries i l’oficina tècnica de Lambda que han fet possible que aquestes jornades hagen segut un èxit. Moltes gràcies.