La gala dels Premis Margarida Borràs 2022, «una gala de les coses xicotetes, les històries que no contem», per tal de reconéixer la constància de «persones i entitats que dia a dia treballen per a aconseguir una societat millor» com les premiades Plena inclusión CV, FELGTBI+, Carla Gallén i Carla Antonelli. La XXVII edició ha estat presentat per la coordinació del grup trans: Raquel Ruiz i Airto Granell.
El programa de Diversitat sexual de Plena inclusión CV ha rebut el seu guardó «per la defensa i visibilització de les persones LGTBI+ amb discapacitat» i han recollit el premi Isabel Ayora, secretària de la junta directiva de l’entitat i Mauricio Palomar en representació de les persones amb discapacitat intelectual.
El guardó de Carla Gallén, activista de Lambda «per la seua labor incansable de defensa i lluita pels drets humans i els drets LGBTI+» i de les persones amb VIH, es quedarà en la seu de Lambda.
Per FELGTBI+ (Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans, Bisexuales, Intersexuales y más), en el seu 30 aniversari, ha sigut Uge Sangil qui ha arreplegat aquest reconeixement «per ser el referent més important del moviment associatiu LGTBI+ en Espanya» des de la seua fundación en 1992.
«Fa 30 anys un grup de bojos i boges ens ajuntàrem i decidirem que totes juntes des dels nostres territoris ens visibilitzàrem orgulloses i valentes. Això és el que ha fet la FELGTBI+» i «sense les federacions associades no haguérem arribat fins ací: a soles no arribem», ha reconegut Uge Sangil, qui ha fet pujar a l’escenari al seu costat a activistes de Lambda.
«Guanyarem però mai repararem el que s’ha dit de nosaltres, i FELGTBI+ ha estat en la lluita: ha patit, ha plorat i hui podem celebrar, encara que tècnicament no estiga aprobada, que els drets seran llei», ha afegit entre aplaudiments del públic, «i serà gràcies a totes, tots i totis».
L’última en arreplegar el seu premi ha sigut Carla Antonelli, «una dona valenta i resilient» que representa una lluita «basada en l’amor, la comprensió i el respecte», i que és una referent per a tantes altres com Nhabi Iturbide, activista de Lambda que li ha fet lliurament del premi: «Jo hui no seria la mateixa sense la existència de persones com tu».
Després de quasi un minut d’ovació, Carla Antonelli ha agraït el premi especialment «en les dates en què ha caigut» perquè «com cantava Conca Piquer, demà ix i el nostre major premi és el de la nostra dignitat» i la llei haurà eixit «per totes nosaltres».
Ha recordat «totes les mans amigues tendides des de fora del col·lectiu» i també ha lamentat que els silencis «còmplices» que han arribat a normalitzar la transfòbia en aquest país «en agressions al carrer o en actes del Congrés o d’una Diputació, però tot valdrà la pena».
A més de les premiades, ha pujat a l’escenari Candela Mora, cantant que ha posat la seua veu en directe en dos moments de la celebració, i les actrius d’improvisació de Kancaneo Teatro, Elba Ruiz y Zahira Montalvo.
També hem gaudit del monòleg de la RAE que la nostra companya de l’equip d’educació Amparo Navarro ha interpretat amb la veu en off de David Cirujeda, també company d’educació.
En record de Margarida Borràs
Margarida Borràs, que dona nom a aquests guardons, ha estat present en tot moment: recordada pel seu nom 500 anys després de ser assassinada, com han explicat les persones que han conduït la gala –Raquel Ruiz i Airto Granell, coordinadora i coordinador del grup trans de Lambda–, i per Fran Fernández, coordinador general de l’entitat.
I imaginada per Rubén Antón, l’artista que ha fet la imatge del cartell dels premis d’enguany, cedida per Drag is burning, arxiu històric del travestisme, el transformisme i la memòria històrica LGTBIQ+ a través de les arts visuals.
Aquesta obra forma part de l’exposició “Alta Tecnología Travestí. Que el trans siga llei!”, una col·lecció de retrats vectorials sobre referents trans des del segle XV fins a l’actualitat que pot visitar-se fins al 31 de gener de 2023 en la seu de Lambda.