L’exposició virtual «VisibLES: memòria, reconeixement i visibilitat lèsbica» és un recorregut per les fotografies i els testimonis de 18 dones que formen part de la història de Lambda i que han estat compromeses de forma activa amb la lluita pels drets de les dones lesbianes en els últims 20 anys.

L’objectiu d’esta exposició és reconèixer «la participació del col·lectiu en la conquesta dels drets, llibertats i visibilitat de totes les dones lesbianes a través del compromís vital d’estes 18 dones», i mostrar el nostre «agraïment pel seu treball per fer la nostra societat més justa, plural i igualitaria», ens explica Mariana Urueña, responsable de l’exposició. 

«VisibLES: memòria, reconeixement i visibilitat lèsbica» pot visitar-se fent clic en el butó baix del cartell i també tindrà una visita guiada en el nostre canal de Youtube, en la que es locutaran els testimonis, de manera que siga accesible també per a persones amb discapacitat visual.expo visibilitat lèsbica

Visitar l’exposició

Este recorregut forma part de les accions de Lambda pel 26 d’abril: Dia de la visibilitat lèsbica, però en este format en línia serà molt més: «serà una exposició permanent i un exercici de memòria històrica que romandrà sempre disponible i farà que tots els dies puguen ser el dia de la visibilitat lèsbica, que qui vulga puga consultar-la en qualsevol moment», explica Urueña.

També hem preparat l’exposición en pdf, com si d’un catàleg es tractara, que podeu descarregar fent clic aquí. De moment només està disponible en castellà però el traduirem a diferents idiomes dins de poc.

 

Testimonis individuals i col·lectius

Mireia, María José, Mariana, Luisa, Isa, Roseta, Marina, Menchu, Fani, Mar, Gloria, Eva, Joana, Cristina, Paula, Carmen, Diana i Nuria ens ofereixen un relat íntim sobre com visqueren la seua adolescència, la seua arribada a Lambda i la seua vivència de l’activisme des del Grup de Lesbianes de Lambda, així com el procés d’empoderament i visibilitat que de forma personal i col·lectiva portaren endavant en estos anys. 

Totes elles lideraren diferents projectes, grups de treballs i càrrecs dins del col·lectiu, i feren un pas endavant assumint responsabilitats que les convertia en referent positiu visible per a altres lesbianes que pràcticament no tenien cap al seu voltant. Les seues històries personals son també una història col·lectiva.

expo visibilitat lesbica

 

Este recorregut «és un acte polític que reclama un espai per a les dones lesbianes en la nostra societat i conmemora la seua trajectòria activista mostrant-nos la part més humana», apunta la responsable. Descobrir-se com a lesbianes en soledat és prou comú i això va ser, en molts casos, part de la motivació per a implicar-se en l’activisme LGTB+: que ninguna més es sentira sola. Per això l’arribada a Lambda i l’espai de reconeixement identitari entre companyes que suposa és tan important.

Tant com ho és fer-se visibles, abans i ara, en tots els àmbits de la societat: salut, educació, drets humans, espais religiosos, esportius, culturals, feministes… Perquè juntes, part del que fa anys eren només somnis, a força de lluita individual i col·lectiva, s’ha convertit en realitat.

 

expo visibilitat lesbica 

Activitats en temps de coronavirus

El confinament ens obliga a replantejar qualsevol iniciativa que comporte la reunió de persones en un mateix espai, per això les activitats a la seu de Lambda fa temps que estan suspeses però és important continuar reivindicant i oferint referents positius a tantes dones lesbianes que continuen sense tindre’ls.

A falta d’un espai físic on trobar-nos, hem creat una visita virtual per l’exposició, que també pot servir per a sentir-nos més a prop unes d’altres, malgrat la separació física obligada d’estos dies, i també ens acosta al món rural i allí on normalment no arribem.

Esperem que la gaudiu!

Share This