En el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport (19 de febrer), la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales (FELGTB), la Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI (*ADI), i Deporte y Diversidad denuncien que, actualment, el dret de la infància i adolescència trans a accedir lliurement a la pràctica esportiva depén de la voluntat de les federacions esportives que decideixen arbitràriament si una persona pot competir o no en la categoria corresponent al seu gènere.
Les entitats expliquen que aquesta situació “origina escenaris tan absurds com que un menor no puga competir en la seua categoria a Castella i Lleó i sí que puga fer-ho en uns Jocs Olímpics”. En aquest sentit, denuncien que això “deriva de la falta de regulació estatal que origina que les persones trans tinguen més o menys drets en funció de la comunitat autònoma en la qual resideixen”.
I és que, tal com informen les entitats, actualment, existeixen diverses comunitats autònomes que manquen de lleis autonòmiques trans o LGTBI que garantisquen el dret de la infància i l’adolescència trans a accedir a la pràctica esportiva en funció de la seua identitat de gènere. “No obstant això, també hi ha altres territoris on sí que existeix aquesta regulació autonòmica i són les federacions esportives les que la incompleixen sistemàticament, com en el cas de Catalunya, on actualment s’està impedint fer esport a una xiqueta trans de 7 anys”, alerta.
Per aquest motiu, FELGTB, ADI i Deporte y Diversidad reclamen la necessitat urgent d’una llei estatal LGTBI que equipare els drets del col·lectiu en totes les comunitats autònomes i garantisca, entre altres aspectes, que les persones trans puguen accedir a les competicions esportives veient reconeguda la seua identitat de gènere.
Declaració Institucional de Deporte y Diversidad
Recordem que hui, 19 de febrero, es celebra el primer aniversari de l’aprovació del Congreso de los Diputados de la Declaración Institucional de Deporte y Diversidad. Entre altres, el text recull diversos aspectes en els quals segons FELGTB, ADI i Deporte y Diversidad “encara queda molt per avançar”. Aquests són: acabar amb qualsevol expressió de violència ja siga física o verbal en els espais esportius, especialment per qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere; equiparar el reconeixement públic i els premis de les dones esportistes respecte als homes i garantir la pràctica esportiva de les persones trans i intersexuals d’acord amb la seua identitat de gènere, protegint els seus drets i la seua intimitat, i vetlant especialment en l’esport d’elit per una reglamentació que assegure les condicions d’igualtat.
Recordem que les Heidis, l’equip de futbol femení de Lambda, obert a totes independentment de l’orientació sexual o l’edat o qualsevol altra característica personal, es reuneix per a entrenar els dimecres a les 19.30 hores.
En el marc del II Congreso Deporte y Diversidad, celebrat els passats 14 i 15 de febrer a Madrid, en aquest 2020 que FELGTB ha dedicat a visibilitzar les dones LTB sota el lema “2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme“, també han subscrit el document: la primera dona trans que va competir en categoria absoluta en un esport olímpic, Omaira Perdomo (Voley); la campiona d’Europa en Parakárate, Cristy Tojo; la millor àrbitra del món de rugbi sense distinció de gènere, Alhambra Nievas; la primera àrbitra de futbol d’Espanya, Rosa Bonet; la campiona del món de boxa, Joana Pastrana i les periodistes esportives Olga Viza, Rocío Martínez i Lourdes García-Campos, entre altres persones.