Lambda, col·lectiu valencià de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, celebra el Dia Mundial del VIH/SIDA, que es commemora cada 1 de desembre, sota el lema “Tinc VIH, i?” per a lluitar contra la serofobia, l’estigma i la discriminació social de les persones amb VIH i conscienciar a la societat valenciana sobre la situació d’aïllament que viuen milers de valencians.
L’entitat, com cada any, participarà en la concentració de la Plaça de la Verge de València des de les 11h fins a les 14h juntament amb Calcsicova i altres associacions i moviments socials implicats enfront del VIH/SIDA. A més, Lambda celebrarà la festa solidària VIHNI, VIHDI VIHCI en suport a les persones que conviuen amb el VIH la nit de l’1 de desembre, a la una de la matinada, en la discoteca Deseo 54 en el carrer Pepita.
Sota el lema “Tinc VIH, i?” Lambda cerca una doble sensibilització. D’una banda, mostrar a la població general mitjançant diferents missatges que la infecció per VIH no limita a les persones en cap àmbit de la seua vida excepte en els provocats per les actituds de rebot. D’altra banda, incidir en l’autoestigma que en moltes ocasions les mateixes persones que viuen amb VIH s’imposen assumint les idees de rebot de la població que li envolta.
El co-coordinador del Grup de Salut Sexual i VIH de Lambda, Sergio Cárdenas, recorda que “aquest estigma i discriminació associat al VIH té greus conseqüències en l’ambit individual i social, conseqüències que poden portar a la persona amb VIH a l’aïllament social i sexual augmentant el risc de presentar problemes psicològics com a baixa autoestima, ansietat, depressió i estrés entrant en una espiral de difícil eixida que repercuteix en la salut i qualitat de vida de la persona i en l’evolució de la infecció”.
En aquest sentit, el Servei d’Atenció Psicoemocional a la persona que viu amb VIH (SAVIH) de Lambda atén de manera majoritària demandes relacionades amb la por a parlar amb altres persones de l’entorn, ja siguen familiars, amistats o parelles sentimentals i sexuals. El psicòleg responsable d’aquest servei, Pere Salmerón, comenta que “en l’actualitat, la por al rebuig és el principal temor i font de malestar en la persona que viu amb VIH, temor molt més acusat que aquell relacionat amb la mateixa salut. És fonamental que la persona amb VIH s’empodere per a fer front a possibles situacions de rebot”.
D’altra banda, Cárdenas ressalta que “malgrat els avanços mèdics i farmacològics dels últims anys, que han cronificat la malaltia i aconseguit que les persones en tractament amb càrrega viral indetectable no la transmeten, el VIH segueix sent una malaltia greu a la qual no cal perdre-li el respecte”.
Mostra d’aquesta pèrdua de respecte és l’augment de noves infeccions en població jove menor de 35 anys segons dades de l’últim informe epidemiològic del Ministeri de Sanitat, infeccions que en la majoria de casos es donen per persones que no coneixen que conviuen amb VIH, trobant que en aproximadament la meitat dels diagnòstics ja ha passat molt temps des de la infecció.
ESTRATÈGIES DE PREVENCIÓ
En aquest sentit, Cárdenas assenyala la necessitat de seguir implementant accions de prevenció eficaces “estratègies de prevenció combinada que incloguen l’ús de preservatiu, els tractaments com a prevenció i, especialment, tant la realització de la prova de forma periòdica com la implantació de programes d’educació sexual lliures de prejudicis” que sensibilitzen a la població que qualsevol persona que realitze pràctiques de risc és susceptible d’infectar-se amb independència del seu gènere i orientació sexual.
La lluita contra l’estigma i la por associada al VIH juntament amb aquestes estratègies de prevenció combinades són essencials per a aconseguir l’objectiu 90-90-90 marcat a París per a l’any 2020, és a dir, “que el 90% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades, que d’aquestes el 90% estiguen prenent tractament antiviral i que d’elles el 90% es trobe en situació d’indetectabilitat”, en paraules de Cárdenas.