Commemora un any més el Dia Mundial del VIH i la sida per tal de posar fi a la discriminació i l’estigma que encara patim les persones amb VIH amb una sèrie d’activitats al voltant de l’1 de desembre, que està establert com el Dia del VIH perquè eixe dia de 1981 es va diagnosticar la infecció per primera vegada. Hui, a les 19 hores, inaugurem una exposició de cartells de campanyes al voltant del VIH que Lambda i altres entitats hem portat endavant des de l’aparició del virus. «Fer memòria d’on venim és part de la feina que portem endavant perquè les persones amb VIH deixem de patir un dia l’estigma social que encara perdura», explica Rafa García, co-coordinador de l’assemblea de salut. Al principi hi haurà una taula rodona al voltant de les realitats de persones amb VIH, i es pot visitar aquesta mostra de cartells fins al 15 de desembre a la seu de Lambda, de dilluns a divendres, de 9 a 19 hores.
Des de Lambda insistim a dir que és feina de tota la societat acabar amb l’estigma del VIH i, en aquest sentit, el primer pas és accedir a informació actualitzada i veraç sobre la realitat del VIH: en l’actualitat, les persones en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH. Per això, per a informar de forma veraç, persones voluntàries de l’associació estaran en una de les taules informatives que Calcsicova, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana, i Cesida trauran als carrers el divendres 1 de desembre, a la plaça de la Verge, a partir de les 9:00 hores, on també es farà la lectura del manifest pel Dia del VIH.
També el dia 1, a les 23:30 hores, se celebrarà la festa “Donem la cara” en La Barbería Nightclub per a visibilitzar les realitats de les persones amb VIH i tindrà lloc una performance a la qual es podrà unir qualsevol persona.
Compromís 95-95-95
Segons un estudi realitzat en col·laboració amb l’Institut de Salut Carles III ha disminuït quasi a la meitat el nombre de persones amb VIH sense diagnosticar en els últims quatre anys, passant del 13% al 7,5%. Això significa que el 92,5% de les persones amb VIH a Espanya coneixen el seu diagnòstic, prop de l’objectiu del 95% establit per l’ONU per al 2030.
Aquest compromís també persegueix el 95% de tractament primerenc i un 95% de persones amb càrrega viral suprimida, i estem en el 96,6% de les persones diagnosticades està rebent medicació antiretroviral, i el 90,4% té una càrrega viral suprimida, la qual cosa ajuda a controlar la infecció.
Al principi el VIH no presenta símptomes, per la qual cosa és clau diagnosticar prompte per tal d’iniciar el tractament i assegurar la qualitat de vida de les persones amb VIH. Per tot açò, fer-se la prova del VIH és fonamental per a reduir el nombre de persones que desconeixen la seua condició i, al mateix temps, l’extensió de la infecció.
Saps que en Lambda pots fer-te la prova ràpida del VIH?
Demana cita en el 96 334 21 91 per a eixir de dubtes de forma anònima, confidencial i gratuïta
Si en fer-te la prova ràpida del VIH el resultat és positiu, és precís confirmar-lo amb una prova serològica. Si és el cas, pots anar a la confirmació pel teu compte o podem realitzar un acompanyament des de Lambda bé el mateix dia o en el moment en què tingues la cita. A més, en Lambda t’acompanyem també els dies després de confirmar-se el diagnòstic. A més, oferim suport psicoemocional per a persones amb VIH i les seues famílies en sessions individuals per a tractar qualsevol aspecte relacionat amb la nova situació de la persona diagnosticada. No estàs a soles!
VIH i sida no són el mateix: coneixes les diferències?
El VIH o virus d’immunodeficiència humana ataca el sistema immunitari, específicament les cèl·lules CD4 que són les defensores del cos contra infeccions i que l’avanç del virus afebleix. En les primeres etapes de la infecció per VIH la persona pot no presentar símptomes i es pot transmetre’s si no es prenen precaucions.
Per això és fonamental fer-se proves un parell de vegades a l’any i si el resultat és positiu, començar el tractament tan prompte com siga possible. Els tractaments TARGA (teràpia antiretroviral de gran activitat) han transformat la realitat del VIH que ja no és un problema per a tindre una vida plena. No podem oblidar, però, que en molts països l’accés a aquests tractaments és impossible, la qual cosa vol dir que les persones que hi viuen poden desenvolupar sida.
La sida és la síndrome de la immunodeficiència adquirida, les etapes més avançades del VIH quan el sistema immunitari ja està molt feble i el recompte de cèl·lules CD4 és baix, la qual cosa provoca l’aparició d’infeccions oportunistes. Fins i tot en les pitjors fases de la sida és possible que amb el tractament baixen els nivells del virus en sang i la majoria de pacients es recupere. A més, els tractaments antiretrovirals altament efectius (Targa) poden controlar la replicació del VIH en el cos.
El lema INDETECTABLE=INTRANSMISSIBLE és un missatge poderós al qual dona suport la ciència. Indetectable vol dir que la càrrega del virus en fluids com sang, semen o fluid vaginal és tan baixa que una prova no pot detectar-lo i això vol dir també que és intransmissible perquè eixa baixa concentració del virus no té capacitat de transmetre el VIH.
Aquesta afirmació es fonamenta en l’evidència científica que es deriva dels estudis Partner I i II analitzaren 76.088 relacions sexuals anals sense protecció entre parelles serodiscordants (amb distint estat serològic) sense que es produirà cap infecció. La del VIH és una de les epidèmies més destructives de la història i cal recordar que el VIH no ha desaparegut i que és fonamental posar financiació per a avançar en la seua investigació.