Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

96 334 21 91 | InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

C/ República Argentina, 22
46021 València

Des de Lambda ens sumem un any més a les reivindicacions al voltant de l’1 de desembre, Dia Mundial del VIH i la sida, per a eliminar tot tipus d’estigma i discriminació cap a les persones amb VIH, perquè és imprescindible aconseguir visibilitat per a no retrocedir en drets i avanços socials. Per a acabar amb l’estigma associat a les persones amb VIH el primer de tot és una informació actualitzada sobre el VIH perquè «molta gent encara no sap que les persones amb VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH», explica Tina Belando, psicòloga responsable dels programes de Salut Sexual de Lambda.

Presents a la concentració a la plaça de la Verge reclamem el fi de les desigualtats, el fi del VIH i la sida, la fi de les pandèmies, així com el desenvolupament del Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte Associada al VIH, al costat d’altres entitats com AVACOS-H, CCASCV, ASHECOVA i Àmbit, agrupades totes en Calcsicova, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana, y la coordinadora estatal CESIDA.

Lectura del Manifest del Dia del VIH

Com a societat, cada persona ha de fer la seua part per a acabar amb l’estigma social que pateixen les persones amb VIH. És clau Informar-se sobre la realitat actual del VIH i trencar amb la imatge dels 80, perquè les condicions mèdiques han avançat molt, encara que la majoria de la gent no ho sap:

  • Amb una detecció temprana i un seguiment adequat del tractament es pot mantindre una bona qualitat de vida
  • Quan la càrrega viral és indetectable també és intransmissible
  • Existeixen mètodes preventius pre exposició davant de situacions de risc
  • Existeixen mètodes preventius post exposició quan ja ha tingut lloc la pràctica de risc

La psicòloga de Lambda recorda que qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de realitzar-se proves de ITS, almenys, una vegada a l’any per a evitar diagnòstics tardans i, així, parar la transmissió del virus: «És fonamental fer-se la prova del VIH per accedir a tractaments el més prompte possible, millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i frenar la transmissió del virus».

Grup de salut sexual en la plaça de la Verge el Dia del VIH

També és necessària formació en el sistema de salut, on les persones trans amb VIH són especialment estigmatitzades. Per això, és urgent una formació específica per a professionals de la branca sociosanitària perquè tinguen els recursos suficients, la formació i les habilitats psicosocials per a abordar de manera satisfactòria les necessitats específiques del col·lectiu LGTB+ amb VIH.

El grup de salut sexual de Lambda treballa activament per sensibilitzar la societat en general sobre com d’important és acabar amb l’estigma del VIH i previndre la transmissió del virus amb taules informatives com la del dia 1 de desembre, amb xerrades en instituts o amb el projecte de Les caixes de Sergio, que es va presentar aquesta setmana.

Share This