El 26 d’abril és una data assenyalada al calendari LGTBI+ perquè es commemora el Dia de la visibilitat lèsbica, una realitat històricament invisibilitzada i que encara té moltes reivindicacions a fer com veurem a la taula redona del divendres 26 d’abril, a les 18:30 hores a la nostra seu. Tres dones lesbianes explicaran les seues experiències i les d’altres dones lesbianes. Comptarem amb Maria, de la Erasmus Student Network; Paula, de FELGTBI+; i Nerea, voluntària de Lambda.
La campanya de FELGTBI+ d’enguany compartia la història de Lorenza Machín, travessada per la L de lesbiana i també per ser dona i gran. Lorenza es va casar als 20 anys amb un home, embarassada i a les sis de la matinada. Per a no ser vista. Amb més de 70 anys se tornà a casar, amb una dona a les dotze del migdia, perquè tod el món la veiera. Pots llegir l’entrevista fent clic ací.
I algunes coses han canviat des que Lorenza era jove però no suficient. En tot aquest temps, ja hem reivindicat la importància de ser visibles, sempre visibles, de fer-nos veure perquè existim, ni més ni menys, i convertir-nos en referents per les que vindran com a persones reals, sense mites que ens estereotipen. I l’any passat commemoràvem els 15 anys del Dia de la visibilitat lèsbica, llig-lo fent clic ací.
Hem fet també memòria de locals d’oci per a dones LTB+ a la nostra ciutat. Actualment, només tenim el Planet –al carrer Sueca, – i s’ha convertit en el referent lèsbic no excloent sempre que s’actue amb respecte i tolerància. Rosa Gisbert, la seua propietària, destaca del seu local l’ambient màgic que es genera al Planet cada nit, on poden mostrar-se com som i que ha permés que es creen grups d’amigues i també moltes parelles.
A més insisteix en la necessitat que tenim les dones, especialment LTB+, de trobar un espai segur d’oci nocturn on poden divertir-se. Açò cobra una importància major en un moment on la LGTBI-fòbia ha tornat amb més força i en molts espais no es respecta la diversitat del col·lectiu. Per això hi ha també una col·laboració habitual amb Lambda, especialment amb el Grup de Treball de Dones, les quals amb freqüència posen el punt festiu a les seues trobades en aquest pub.
Fem memòria i recordem “De Pas”, altre històric bar per a lesbianes feministes va estar al carrer del Sant Calze, al costat del Café de la Seu, de 1980 – 1989. I “El mos d’Eva”, al carrer del Pintor Vilar, junt amb “Monalisa” marcaven la diferència per al públic lèsbic en la dècada dels 2000. Tots aquests espais es troben ubicats en el mapa del web de L’Armari de la memòria, de la GVA, així com molts altres locals signifcatius per a la història del col·lectiu a València i voltants.
També havíem plenat les xarxes de literatura lèsbica i enguany hem seguit la mateixa idea amb la difusió d’una selecció d’obres sobre el descobriment de la nostra orientació sexual. Les referències a aquests llibres i també a materials audiovisuals poden trobar-se, classificats per tipologia, categories i edats, a l’apartat de recursos del nostre web, al que pots arribar fent clic ací.
Aquesta col·lecció de més de mil recursos cobra més importància des que el govern autonòmic li ha comprat el discurs de l’extrema dreta, que considera adoctrinament tota lectura que se n’ix dels cànons cisheteronormatius. Per això vol ocultar les realitats LGTBI+ a la població infantil a les biblioteques i als col·les, com si hi haguera raons per a amagar-les, per a tornar-nos a l’armari. No ho aconseguiran perquè la diversitat sexual, de gènere i familiar deu estar a l’abast de xiquetes, xiquets i xiquetis perquè unes, uns i unis se poden sentir identificades si són part del col·lectiu i altres i altris poden conèixer aquestes realitats i respectar-les totes en fer-se grans.
Recordem la postura del Colegio de Bibliotecarios y Documentalistas de la la Comunitat Valenciana, que qualificava la mesura de «sense trellat» perquè els llibres no adoctrinen. Ben al contrari, són ferramentes que ens ajuden a entendre el que ens passa en una societat democràtica i lliure, on ha de prevaldre la tolerància i els drets fonamentals de totes les persones.
Per tot plegat, com en altres moments reivindicatius del col·lectiu LGTBI+, la defensa dels drets de les dones lesbianes ha de ser la lluita de totes les persones que volem una societat igualtària. Per això et convidem de nou a l’acitvitat oberta de divendres pel Dia de la visibilitat lèsbica perquè acostar-se a una realitat trenca els mites al seu voltant.