El 20 de novembre de cada any es conmemora el Dia Internacional de la Memòria Trans amb l’objectiu de recordar a totes les persones que han sigut assassinades, víctimes de la transfòbia i del rebuig social. Aquesta commemoració començà en 1998, any en què Rita Hester, una mujer trans afroamericana, va ser assassinada en Allston, Massachusetts. La seua memòria va ser tan maltractada als mitjans que va provocar una reacció en forma de vigilia uns dies després i un moviment en internet per tal de recordar-la a ella i a la resta de persones trans víctimes de la transfòbia.
Al voltant d’aquest dia reivindicatiu, el grup trans organitza una xerrada «sobre referents trans històrics que han lluitat pels nostres drets, en situacions més adverses que l’actual ací i ara», com explica Airto Granell, coordinador del grup trans. L’activitat està oberta a tota la ciutadania i tindrà lloc el dissabte 18 de novembre, a les 18 hores, a la nostra seu.
A més de la lectura del manifest, amb les reivindicacions de les persones trans en el Dia de la Memòria Trans, farem un recorregut històric on destacarem diferents referents trans des de l’època romana. Una de les figures destacades serà Max de Morny, conegut com Uncle Max, un aristòcrat i artista francés que va trencar les normes de gènere de la seua època, quan era ilegal per a les persones assignades com dones vestir amb robes considerades masculines.
No podem deixar de recordar la primera dona trans de què es té coneixement a la nostra ciutat, Margarida Borràs, que va ser ajusticiada a la plaça del Mercat on, des de l’any 2017, una placa recorda aquest fet. Com segurament saps, és la figura central dels Premis Margarida Borràs dels que anunciarem prompte la data de la XXVIII edició. Atenció a les nostres xarxes!
També parlarem de figures tan destacades com Marsha P. Johnson, activista afroamericana que junt amb Sylvia Rivera es varen convertir en claus de la defensa dels drets de la comunitat LGBTI+ durant les revoltes d’Stonewall i tot el moviment originat en dècades posteriors.
Perquè, malauradament, segons xifres de l’Observatori de persones trans assassinades (TMM), entre l’1 d’octubre de 2021 i el 30 de setembre de 2022 varen ser registrats 327 assassinats de persones trans i gènere-diverses. A més a més, les dades d’aquest informe indiquen una tendència global preocupant en les interseccions on es troben també la misoginia, el racisme, la xenofòbia i la putofòbia.
Des de Lambda continuem treballant per la defensa real dels drets de totes les persones LGTBI+ i això passa per la sensibilització de tota la societat, a més de la denúncia de cada discriminació contra les lesbianes, els gais, les persones trans, bisexuals, intersex i més. Si vols ser part de la nostra assemblea de voluntariat, pots escriure a voluntariat@lambdavalencia.org i sumar-te a l’activisme LGTBI+.
I si vols saber més sobre les persones trans al llarg de la història en un ambient segur i distés, on pots ser tu mateix, tu mateixa, tu mateixi, vine a la presentació del dissabte 18 de novembre. T’esperem!