Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Des de Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, condemnem enèrgicament l’atac LGTBIfòbic perpetrat per un professor i denunciat per unes alumnes a l’IES Las Fuentes de Villena, a la comarca de l’Alt Vinalopó, i ens solidaritzem tant amb elles com amb la resta del professorat i alumnat que ha eixit en defensa de la llibertat d’expressió i la democràcia.

Els drets del col·lectiu LGTBI+ són drets fonamentals de la ciutadania en democràcia, i les creences ideològiques, espirituals o religioses mai no poden servir d’excusa per a justificar cap discriminació o violència cap a una altra persona. L’ensenyament ha de basar-se en el coneixement científic i desenvolupar-se en un marc de respecte i inclusió de la diversitat de tot tipus, i molt especialment quan parlem de centres públics amb professionals funcionaris de l’Estat, com és el cas de l’IES Las Fuentes.

La intolerància d’aquest professor –amb la seua agressió cap a aquestes alumnes, en un acte clar de discriminació i abús d’autoritat, segons els diversos testimonis del centre– hauria vulnerat els principis bàsics del nostre sistema democràtic establerts en diferents normes

  • La Constitució espanyola.
  • L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana
  • La Llei d’Igualtat LGTBI, aprovada per les Corts Valencianes en 2018.
  • El Decret Valencià d’Equitat i Inclusió Educativa, de 2019.
  • Les Instruccions d’Inici de Curs de 2020 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Tota aquesta legislació estableix l’obligatorietat del sistema educatiu valencià de treballar la igualtat en la diversitat, referint-se, específicament, a la coeducació i a la diversitat sexual, de gènere i familiar. Treballar la diversitat és una necessitat sociopedagògica i també un imperatiu legal. 

Tots els centres educatius valencians, amb independència de la seua titularitat, no només han d’estar lliures d’aquestes violències sinó que han de ser els espais en els quals l’alumnat tinga plena llibertat per al lliure desenvolupament de la seua personalitat i s’hi respecten i fomenten els drets humans i els valors bàsics que, com a societat, hem decidit. 

Tres alumnes del IES Las Fuentes de Villena amb la bandera arciris

Imatge de El Periódico de Villena

L’LGTBIfòbia és una lacra social que està molt present i afecta molt profundament a gran quantitat de joves, produint greus problemes de salut física i mental que, en moltes ocasions, arriben a materialitzar-se fins i tot en plantejaments o intents de suïcidi. I el rebuig a la diversitat sexual, de gènere i familiar s’agreuja a les zones rurals, com és el cas dels pobles de l’interior del País Valencià. 

Segons l’informe de 2019 sobre delictes d’odi elaborat per la FELGTB en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social del Govern d’Espanya, eixe any es varen replegar 971 casos d’LGTBIfòbia. I cal tindre en compte que gran part d’aquests delictes no acaben en denúncia, sobretot a les zones rurals o entre joves. Moltes d’aquestes agressions, a més a més, tenen lloc en espais propers a la víctima, com ara el treball o el centre educatiu.

És per tot això que exigim a les administracions responsables en matèria d’Educació que investiguen a fons els fets esdevinguts a l’IES Las Fuentes i prenguen les mesures adients no només cap a aquest professor sinó per tal d’assegurar el compliment de la legislació antidiscriminatòria a tots els centres de la nostra comunitat autònoma.

Des de Lambda portem endavant multitud de projectes i intervencions per tal d’assegurar que tots els centres educatius siguen espais segurs lliures de masclisme i LGTBIfòbia, i continuarem vetllant i lluitant perquè cap jove no patisca discriminació enlloc. 

Qualsevol centre educatiu del País Valencià pot demanar aquesta formació del programa Divèrsia a través de la nostra web, del telèfon 963342191 o escrivint a educa@lambdavalencia.org.

Share This