Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

L’execució del programa CarMel, el primer programa d’inserció sociolaboral dirigit a persones trans i a professionals d’entitats amb itineraris específics d’ocupació en la Comunitat Valenciana, ha conclòs fa uns dies. El programa CarMel de sensibilització i formació en cerca d’ocupació s’ha portat avant entre octubre i desembre, tant en línia com presencials, amb dues línies d’acció diferenciades –d’una banda, entitats amb itineraris d’ocupació; per una altra, persones trans en cerca o millora d’ocupació–, excepte en l’última jornada en què van poder reunir-se en tres grups, per a respectar les mesures sanitàries.

El més interessant d’aquest programa pioner és la creació d’espais inclusius on conéixer les realitats trans de primera mà, sobretot en referència a l’accés i la promoció en el treball, per a poder dur a terme intervencions satisfactòries des de les entitats. Alicia Hervás Castillo, responsable d’aquest programa en Lambda, confia que puga repetir-se més endavant perquè «ha resultat una experiència molt positiva per a totes dues parts i molt necessària, atés que la població trans és la més discriminada en qüestions laborals, especialment les dones trans».

Persones beneficiades

Un total de 24 persones de diferents entitats amb programes d’inserció laboral s’han acostat a la realitat de les persones trans i les dificultats que troben a l’hora d’accedir a una ocupació o de millorar la que tenen, a més d’obtindre eines i desenvolupar habilitats que permeten a aquestes professionals fer una intervenció més satisfactòria.

Santiago Narbón, orientador laboral de Valencia Activa, destaca «l’última sessió en la qual ens vam reunir amb les persones en cerca d’ocupació, coneixent-les i donant-nos a conéixer, amb la idea de poder ajudar-les en allò que ens siga possible». Rosa García Martín, tècnica d’ocupació d’Ymca Valencia, afegeix que conéixer a més persones trans i LGTB+ en general «contrarestaria estereotips i prejudicis injustos».

Per altra part, set persones trans han explicat la seua vivència a les tècniques de programes sociolaborals de diferents entitats, a més d’adquirir eines de cerca d’ocupació, practicar habilitats per a superar els processos de selecció i resoldre dubtes sobre aspectes legals i els recursos disponibles en cas de discriminació en el treball.

Meritxell Raja Pérez, una de les dones participants en el programa de cerca d’ocupació, explica que la formació li ha servit «per a conéixer noves plataformes de cerca d’ocupació, xarxes, tipus de CV i, així, poder fer una cerca més àmplia». A més, Meritxell assegura: «M’ha agradat la pràctica d’entrevista de treball per a saber com gestionar-la de la millor manera i, sobretot, el fet d’haver compartit l’experiència juntament amb altres persones trans».

Més sobre el programa CarMel

El nom del programa és un homenatge a Carla Gallen i Meluska la Bruska, dues dones trans, feministes, positives, activistes i amb una àmplia trajectòria dins de la nostra entitat.

L’objectiu principal d’aquest programa CarMel és atendre la necessitat de les persones trans en l’accés i la millora d’ocupació, i contribuir a donar-li solució amb la sensibilització a persones que suposen el primer filtre en els processos de selecció.

Els continguts que s’aborden en aquest programa es divideixen en tres blocs:

  • Diversitat sexual, de gènere i familiar
  • Marc jurídic dels drets de les persones trans en l’àmbit laboral
  • Prevenció de l’LGTBfòbia i procediments legislatius
  • Autoanàlisis i desenvolupament de competències
  • CV i Carta de presentació
  • Estratègies de cerca d’ocupació
Share This