Les retallades en les polítiques de resposta al VIH dels Estats Units i la seua interrupció de la col·laboració amb ONUSIDA posen en risc centenars de milers de persones arreu del món, tal com denuncia Cesida.
Al gener de 2025, el president dels Estats Units, Donald Trump, va prendre mesures dràstiques en l’àmbit de la salut global, incloent-hi la retirada d’EEUU de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la paralització de les accions de USAID en la lluita contra el VIH i la sida en nombrosos països. USAID es va crear en 1961 i gestionava aproximadament el 60% de l’ajuda exterior estatunidenca, amb 10.000 persones treballant en més de 130 països.
Abans de la congelació dels fons, el govern estatunidenc era responsable de dos terços de tota la inversió internacional per a la prevenció del VIH en països de renda baixa i mitjana. Gran part d’aquesta finançament provenia del Pla d’Emergència del President per a l’Alleviament de la Sida (PEPFAR), fundat en 2003. S’estima que PEPFAR ha salvat més de 26 milions de vides en les últimes dues dècades.
Els països amb major dependència de Washington per a la lluita contra el VIH/sida es troben entre les zones més desfavorides del planeta, com la República Democràtica del Congo, Costa d’Ivori i Haití. Un estudi encarregat per la Fundació Desmond Tutu contra el VIH calcula que fins a 500.000 persones podrien morir a Sud-àfrica en la pròxima dècada com a resultat de les retallades en la inversió estatunidenca. A més, un altre mig milió de noves infeccions podrien registrar-se per la cancel·lació de les subvencions de USAID als serveis sanitaris sud-africans.
Recentment, un grup de persones pertanyents a diferents moviments socials va realitzar una protesta pacífica al Capitoli dels Estats Units exigint la paralització del desmantellament de PEPFAR, que va acabar amb la detenció de diverses d’aquestes persones per part de la policia. Aquests exemples evidencien la creixent incertesa en la resposta global al VIH, agreujada per retallades pressupostàries, el desmantellament de polítiques públiques essencials i les traves a la mobilització social davant aquests atacs contra la salut pública.
Paral·lelament, a l’Argentina, el president Javier Milei ha anunciat la retirada del país de l’OMS, alineant-se amb les decisions dels Estats Units. Al gener, es va conéixer el acomiadament del 40% del personal de la Direcció de VIH i del 30% de la Direcció de Vacunes del Ministeri de Salut, fet que compromet encara més la resposta al VIH en la regió. Programes essencials, com el de detecció de la tuberculosi, una malaltia definidora de la sida, estan amenaçats, deixant moltes persones en situació de risc.
Act Up, un dels moviments socials pioners en la resposta a la crisi del VIH i la sida en el segle XX, va utilitzar com a lema la frase “Silenci = Mort”. Hui, aquest lema cobra més importància que mai: el silenci de la comunitat internacional davant aquestes mesures causarà la mort de milers de persones. De nou, el silenci al voltant del VIH pot ser mortal, i aquesta vegada no només per a les persones que viuen amb el virus, sinó també per a aquelles en situació de vulnerabilitat que no poden accedir a la seua pròpia salut.
L’1 de desembre de 2024, al Ministeri de Sanitat, des de Cesida vam reivindicar el nostre missatge: “Les vides de les persones amb el VIH importen”, subratllant com la vulneració dels drets humans afecta de manera significativa les persones amb el VIH i aquelles en risc d’adquirir la infecció. ONUSIDA va titular el seu informe de 2024 “Seguim el camí dels drets”, destacant que la resposta mundial al VIH i la sida només serà efectiva quan es respecten i es garanteixen els drets humans de totes les persones.
Des de Lambda, ens unim a la denúncia de Cesida i instem els governs i la comunitat internacional a condemnar aquestes accions i a demostrar compromís i solidaritat amb la resposta global al VIH i la sida, especialment amb els països i comunitats afectades per aquestes polítiques d’odi i retrocés. La salut i la dignitat de milions de persones depenen de la nostra capacitat col·lectiva per a resistir i defensar un futur lliure de discriminació i estigmes, elements essencials per a aconseguir l’objectiu d’una generació sense VIH.
Si hui callem, demà moriran.